Nekada su služile kao ukras kraja i mesto gde su se ljudi okupljali tražeći osveženje i utočište od letnje žege. Oko njih su vođeni najzanimljiviji razgovori, događali se prvi poljupci, svirale gitare, pevalo, pa čak i protestvovalo... Ipak, zaboravljene fontane Beograda, premda su danas zapuštene ili čak i srušene, ostale su neizbrisiv trag u istoriji prestonice. Trag koji će ostati zauvek sačuvan na požutelim fotografijama i prašnjavim stranicama starih knjiga.

Fontana sa Trga republike

Trg republike je, više puta do sada, menjao svoj izgled. Poslednje preuređenje donelo je značajne promene koje su uključivale i uklanjanje fontane ka kojoj je Knez Mihailo jurišao.

Iskreno govoreći, da, ta fontana nije bila vanserijsko umetničko koje bi se Fontana di Trevi postidela.

Nije je krasio izraziti vodoskok ispod "pečurke" koja se nalazila u centru. Naprotiv, ako bi potrošnja vode u okolnim zgradama bila veća, mlaz bi bio preslab. Otvori za odvod vode često su znali da se zapuše pa bi se mlaz vode u drugim diznama pojačavao toliko da bi prebacivao zidove fontane prskajući po prolaznicima.

Ipak, fontana sa Trga republike videla je svašta za svoga vakta. Od studentskih protesta devedesetih, do dočeka Novih godina i snimanja filmova.

Foto: Flickr / Alpe89 

Damari kod VMA 

Do Vojnomedicinke akademije uglavnom odlazimo kada nam je potreban lekar, tako da se može razumeti ukoliko čak niste ni svesni da plato ove ustanove krasi fontana Damari.

Ovu fontanu oblikovao je vajar Miodrag Gojković stvorivši veoma originalno delo.

Naime, ovaj umetnik je učinio da voda koja izlazi iz mlaznica pravi neobične slapove koji simbolizuju otkucaje srca, damare koji život znače. 

Foto: Nikolina Radovanović

Vatreni stub 

Malo ispod Slavije - tamo gde "šina savije" - u parkiću na čošku Nemanjine i Balkanske podizao se "Vatreni stub" koji su stvarali voda i svetlo. Bio je to velelepni prizor u kome se moglo uživati svake večeri. Fontanu je projektovao arhitekta Ivan Ivković i ona je bila mesto na kome se okupljalo i staro i mlado.

Tokom letnjih dana u ovoj fontani su se brčkala deca, dok su stariji sedeli na klupama uživajući u osvežavajućim kapljicama.

Avaj. Danas ova fontana više ne radi, a čak je jedno vreme bazen koji je ostao mnogima služio da tu ubace đubre.

 Foto: Nikolina Radovanović

Suva fontana

Možda će vas iznenaditi podatak da se u parkiću između Savezne skupštine i Vlajkovićeve ulice nalazi fontana. Ne, nije greška, mada ste od fontane verovatno pomislili da je u pitanju bazen sa peskom za decu.

Fontanu je projektovao inženjer Branislav Prošić i ona je, u neka ranija vremena, bila pravi melem za oči. Deca su se leti igrala u i oko nje i sve je vrvelo od graje i smeha.

Međutim, zub vremena doneo je zatvaranje mlaznica i propadanje fontane za koju verovatno ni stanari obližnjih zgrada više ne znaju da "postoji".

Mašina koja je postala fontana

Drugu polovinu 20. veka u Beogradu je obeležilo uzdizanje radničke klase. Sve je bilo u znaku proleterijata pa ne čudi da je sa istog izvora potekla i inspiracija za fontanu Glodalica.

Nakon povlačenja u zasluženu penziju alatna, frez mašina, postavljena je, leta 1983. godine, kao skulptura fantane u dvorištu Školskog mašinskog centra na Novom Beogradu. Ispred Glodalice nalazi se valov sa tri mlaznice u čeliku, a okruživale su je žardinjere sa ukrasnim zelenilom.

Fontana Glodalica delo je dvojice umetnika - arhitekte Branka Pešića i vajara Miodraga Gojkovića, a i danas, iako ne u stanju istom kao prvog dana i nezasluženo zaboravljena od strane većine, Glodalica ponosno stoji odolevajući vremenu.