Jezero Pariguz

Nalazi se u opštini Rakovica, a nastalo je pravljenjem brane da bi se bolje kontrolisale bujične vode. Spada u veća beogradska jezera, a okruženo je naseljima Resnik, Pinosava i Ripanj. Put do njega je veoma slabo obeležen i potrebno je pitati lokalne meštane kako se do njega najlakše može stići. Udaljeno je 17 km od centra grada. Kvalitet vode u njemu nije odgovarajući za kupanje, tako da je od aktivnosti na njemu najviše zastupljen sportski ribolov. Pored jezera se nalazi listopadna šuma, a sa brane se pruža pogled ka Avalskom tornju koji je udaljen svega 6 km vazdušnom linijom.

Ime Pariguz vezuje se za dve legende. Po prvoj, jezero je dobilo ime po blatu koje se nalazilo na mestu gde je podignuta akumulacija, a za koje se verovalo da je lekovito i da leči hemoroide. Po drugoj priči, na mestu današnjeg Pariguza u Prvom srpskom ustanku Srbi su napravili zasedu Turcima, sasuvši im sačmu u stražnjice, pa otuda i takvo ime za dolinu koja se nalazila na mestu današnjeg jezera.

Foto: Google Maps screenshot / Biljana Marković

Jezero se napaja iz tri izvora od kojih jedan ima izuzetan kvalitet vode i može se koristiti za piće. Dešava se da u letnjem periodu pri visokim temperaturama neki od izvora presuše, ali uvek ostane bar jedan iz kog jezero dobija svežu vodu. Na Pariguzu ima divljih pataka i barskih kornjača, a lokalni ribolovci tvrde da među dvadesetak ribljih vrsta ima i krupnih primeraka soma, štuke i šarana. Ali, na Pariguzu ni u najtoplijim letnjim danima nema kupača. Retki su i šetači iako su prve stambene zgrade samo stotinak metara udaljene od jezera.

Do jezera ne postoji uređen prilaz, nema plaža ni parkinga, nije osvetljeno tokom noći, a nema ni kanti za đubre i gradska čistoća ne odnosi otpad. U blizini jezera nema ugostiteljskih objekata, ni prodavnica. Na ovom jezeru se često održavaju razne manifestacije, a jedna od poznatijih je Alkoholijada, koja počinje u Miljakovcu, a završava se u Resniku. Zbog nereda, policija često udaljava učesnike od naselja i oni odlaze na Pariguz gde ostaju celu noć.

Foto: Google Maps - Na samo 17km od centra nalazi se jezero Pariguz

Jedno vreme, postojala je inicijativa čelnika opštine Rakovica za sređivanje ovog jezera kao turističkog konkurenta Adi Ciganliji uključujući i izgradnju sportsko-rekreativnog centra, ali još uvek ništa nije ostvareno. Postoji i predlog za izgradnju biciklističke staze Rakovica-Resnik-Avala koja bi išla obalom Topčiderskog jezera i prolazila pored Pariguza.

Topčiderska jezera – dragulji Topčiderskog parka

Jedan od najlepših beogradskih parkova, Topčider, ima čak tri veštačka jezera koja su pravi ukras ovog parka i izletišta. Topčider je prvi namenski urađen beogradski park, i izgrađen je po narudžbi kneza Miloša. Zasadili su ga češki vrtlari koji su centralni cvetni deo produžili do kamenog obeliska. Ispred Miloševog konaka, "debelu" hladovinu u toplim danima i danas pravi stogodišnji platan. Uređene su šetne staze, travnjaci, prelepe cvetne aleje.

Foto: Wikipedia / Mister No - Ova jezera su jedno od omiljenih mesta za fotografisanje tek venčanih parova

Sva tri jezera se napajaju vodom sa Topčiderske česme, kao i sa potoka koji teče kroz ceo park. Najmanje jezerce je stalno u hladovini i iz njega voda odlazi direktno u Topčidersku reku. Srednje po veličini jezero je i najdublje i na sredini jezera se nalazi maleno veštačko ostrvo od kamena. Jezera su uređena utvrđenom obalom, a na najvećem, koje liči na osmicu, nalazi se drveni mostić. Čisti potok kojim se jezera napajaju vodom nikada ne presušuje.

U neposrednoj blizini jezera, nalaze se brojni restorani, poznati po odličnom pečenju i hladovini. Ispred restorana "Košuta" se nalazi još jedno veštačko jezerce koje se napaja svežom vodom sa Hajdučke česme udaljene tek nekoliko stotina metara od ovog restorana. Tu su patke i plovke, barske kornjače, zečevi, fazani i paunovi. Prostor oko restorana se redovno održava a postoji i igraonica za decu.

Jezero Trešnja – zapušteni biser

Ovo jezero se nalazi u blizini Beograda, praktično u podnožju Avale i ono je pravi dragulj među beogradskim jezerima. Ovo veštačko jezero okruženo šumom nalazi se u naselju Mala Ivanča, a udaljeno je tridesetak kilometara od centra Beograda. Na ovom jezeru se često mogu videti izletnici koji spremaju roštilj, biciklisti i ljudi željni svežeg vazduha. Jezero Trešnja se nalazi u središtu listopadno-četinarske šume, a u blizini se nalaze i dva izvora. Prodavnice u blizini nema. Nažalost, zbog nedostatka kanti za đubre, ambalaža često završi tamo gde joj nije mesto.

Foto: Wikipedia / Čedomir Žarković - Oaza za kupče poznato iz domaćih filmova

Leti je ovo čisto jezero prava oaza za kupače. Koliko je ovo mesto lepo za kupanje, pokazala nam je i Seka Sabljić dok je snimala čuvenu scenu iz filma "Maratonci trče počasni krug".

Na Trešnji svoj mir, pored kupača mogu pronaći i ribolovci. Peca se bela riba, deverika, babuška i poneki šaran. Grupa zaljubljenika u ovo jezero godinama ga samoinicijativno poribljava šaranom i deverikom.

Pored jezera, nalazio se hotel sa prelepim restoranom koji je, nažalost, krajem devedesetih godina prošlog veka napušten. Od tad, ni jezero se ne održava. Iako je detaljnim urbanističkim planom odavno predviđeno izmuljavanje jezera, izgradnja savremenog sportsko-rekreativnog centra, rokovi za završetak, a ni početak radova, još uvek nisu definisani.

Bela reka

Jezero Bela reka nalazi se kod sela Ripanj, u beogradskoj opštini Voždovac. Iako se nalazi u samom podnožju Avale, zbog svog ušuškanog položaja ne može se videti ni sa Avalskog tornja.

Do Bele reke se može stići i sa Ibarske magistrale, avalskim putem, ali je najbolje pitati meštane za pravac pošto ne postoji tabla da se u blizini nalazi jezero.

Jezero Bela reka nastalo je izgradnjom brane 1988. godine. Brana je izgrađena zato što je Bela reka znala da svojom silinom ugrozi okolne kuće i prugu u vreme velikih kiša i otapanja snegova. Jezero se napaja čistom vodom iz Bele reke, ali i iz dva podvodna izvora. Odmah uz branu nalazi se plaža na kojoj je nekada bilo teško naći mesto za peškir. Posle nekoliko incidenata i utapanja, plivanje u jezeru je zvanično zabranjeno. Međutim, tokom velikih vrućina ovo pravilo se ne poštuje.

Bela reka jedno je od najčistijih šumadijskih jezera i jedno od omiljenih mesta ribolovaca. Sezona pecanja je otvorena cele godine, osim tokom zime. Na obali se nalaze i reflektori koji omogućavaju ribolovcima da pecaju tokom noći. Pored ribolova, nekoliko ronilačkih društava koristi ovo jezero za svoje treninge.

 

Foto: Bing Maps - Kako doći do jezera iz ovog teksta

 

Ukoliko vas je ova priča zaintresovala, nastavak potražite u našem Vodiču kroz Beograd:

Ada Ciganlija - more i safari na jednom mestu

Savršen vikend odmor daleko od buke velegrada

Priča o dva jezera i jednoj bari