Ovo je priča o desetak beogradskih jezera. Iako u Beogradu ima još skrivenih jezera, do njih nema putokaza, ni asfaltnih puteva. Nisu baš sva jezera – jezera. Neka od jezera više imaju karakteristiku bara, iako ni po naučnicima ne postoji jasna razlika između jezera i bare. Jezero je prema definiciji "svako prirodno udubljenje na kopnu ispunjeno vodom koja se prividno ne miče". Jezero je veće, ali niko nije tačno definisao koja površina predstavlja granicu između njega i bare. Bara ima specifičnu vegetaciju, ali ona raste i na jezerima koja se ne održavaju. Ljudi nešto prozovu jezerom, a nešto barom i onda tako i ostane.

Beogradska jezera nude dosta mogućnosti kao što su kupanje, sportski ribolov, lov, posmatranje ptica, kampovanje, veslanje, skijanje na vodi, a ima i onih koja su napravljena samo za uživanje u njihovoj lepoti. Razlikuju se ne samo po sadržaju, nego i po svom nastanku. Neka su prirodna, neka su delimično napravljena, a neka su veštačka. U nekima od jezera, voda čak ima i lekovita svojstva. O uređenju nekih jezera se mnogo vodi računa, dok su druga potpuno prepuštena sama sebi.

Foto: Wikipedia / Bjoertvedt -  Savsko jezero je najpoznatije i najveće beogradsko jezero

"Beogradsko more" ili Savsko jezero

Savsko jezero je udaljeno od centra Beograda samo 4 km, a pripada opštini Čukarica. Ovo jezero je napravljeno krajem šezdesetih godina prošlog veka pregrađivanjem desnog rukavca Save i građenjem veštačkih brana blizu gornjeg i donjeg špica Ade Ciganlije. Bez Savskog jezera ili Ade Ciganlije, mnogi Beograđani ne mogu da zamisle leto. Statistike kažu da se svakog dana leta tamo brčka čak 300.000 ljudi.

Foto: Wikipedia / Bukephalos - Zbog plaže duge nekoliko kilometara, Savsko jezero je poznato i kao "beogradsko more"

Voda je čista zahvaljujući sistemu za prečišćavanje koje se naziva Taložnik, koje je u stvari odvojeno jezero. Iz njega se prečišćena voda u jezero vraća pomoću pumpi. Naime, tek kada se savska voda u Taložniku prirodnim putem profiltrira, sistemom pumpi se ubacuje u Savsko jezero. Sam Taložnik ima poseban zaštićeni status, ograđen je visokom ogradom i na njemu je zabranjena svaka aktivnost – od kupanja do pecanja.

Savsko jezero ima nekoliko kilometara uređene plaže, pokrivene krupnijim kamenom. Oko jezera se nalaze uređene staze za šetnju, vožnju biciklima i rolerima, ali i sadržaji kao što su skokovi bandžijem,veslanje, jedrenje, skijanje na vodi i ronjenje. Kafići i restorani su svuda oko jezera, a postoji i uređeni parking za one koji dolaze kolima. Veliki broj dečijih igrališta, staze za šetnju i sportski tereni sakriveni su u bogatom zelenilu.

Foto: Wikipedia / Bonzo - Ada Ciganlija je pravo mesto za one koji žele da se bave sportom

Jezero je raj i za pecaroše pošto je bogato belom ribom, ali ne oskudeva ni šaranom, somom, štukom i slatkovodnim rakovima. U okviru obnove faune Ade Ciganlije, Savskog jezero je u nekoliko navrata poribljavano sa više tona šarana i amura, a od 1994. godine u jezeru su primećene i slatkovodne bele meduze koje su potpuno bezopasne za ljude. Zbog svog idealnog položaja, Savsko jezero je odlično mesto za održavanje najrazličitijih državnih prvenstava i takmičenja u veslanju, pecanju i triatlonu. Na jezeru je 2009. godine održano i svetsko prvenstvo u lovu šarana.

 Foto: Wikipedia / Zvonko - Oni najhrabriji i zimu provode na Adi

"Uhvati i pusti" na Adi Safari

Samo stotinak metara od kružnog toka na ulazu u Adu, nalazi se malo, ali prirodno jezero Ada Safari – jedno od najlepših mesta za odmor u Beogradu. Pre nastanka Savskog jezera, u ovom delu Ade je bila prirodna depresija koja se punila vodom tokom velikih vodostaja Save i tako su je nekadašnji stanovnici Čukarice nazivali i Savskom barom.

Foto: Nikolina Radovanović - Ada Safari je prirodno jezero na samoj Adi Ciganliji

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, jezero je potpuno isušeno i u neposrednoj blizini je izgrađen zabavni park, ali je posle samo nekoliko godina prestao sa radom. Trska i ševar su se ubrzo vratile u staru baru, a sa njima je počelo da stiže i đubre. Tako je Ada Safari dugo bila smetlište i tek početkom devedesetih godina, privatnom inicijativom počelo je čišćenje stare Savske bare.

Posle detaljnog sređivanja dna i obale jezera, Ada Safari je postalo prvo jezero u Srbiji na kome je uvedeno ribolovačko pravilo "uhvati i pusti". Jezero je prvenstveno namenjeno za sportski ribolov, posebno šarana, ali ima i amura, linjaka, babuške. Jezero je u obliku latiničnog slova S, prosečne dubine oko dva metra i ima uređenu obalu sa 30 numerisanih pecaroških mesta. Svi ulovljeni primerci veći od pet kilograma vraćaju se u vodu, a manji primerci ribe mogu se platiti i poneti kući. U ribolovačkom klubu možete obezbediti karte za dnevno, nedeljno ili sezonsko pecanje.

Foto: Wikipedia / Magyshadow - Raj za pecaroše i one koji žele da pobegnu od gužve Ade Ciganlije

Na obali jezera je otvoren restoran sa specifičnim enterijerom u kom se pušta etno muzika. U njemu se može pojesti riblja čorba ili riba na žaru. Leti se možete osvežiti hladnim pićem, a zimi kada je jezero zaleđeno, možete popiti i kuvano vino. Oko najvećeg dela jezera postoji staza, pa ljubitelji prirode mogu uživati u šetnji tokom cele godine. Ovo mesto obožavaju i deca jer potpuno bezbrižno i slobodno mogu hraniti zečeve, koze, fazane, golubove, patke i labudove.

 Foto: Wikipedia / Тајга - Danas je jezero poribljeno i namenjeno za sportski ribolov

Ada Safari je okružena gustom šumom tako da ste ovde potpuno izdvojeni od gradske gužve ili vreve obližnjeg Savskog jezera. Iako se nalazi u neposrednoj blizini grada, ceo kompleks podseća na svojevrstan rezervat prirode.

U blizini ovog jezera, otvoren je i terapijski vrt za decu sa posebnim potrebama, kao i osobe sa invaliditetom. Osmislili su ga studenti Šumarskog fakulteta, a svrha ovog centra je poboljšanje psihofizičkog stanja osoba sa smetnjama, podsticanje njihove integracije i aktiviranje u društvu.

 

Ukoliko vas je ova priča zaintresovala, nastavak potražite u našem Vodiču kroz Beograd:

Prirodni raj u podnožju Avale

Savršen vikend odmor daleko od buke velegrada

Priča o dva jezera i jednoj bari