Rabrovačka divlja lepota

Iako se nalazi na teritoriji grada Beograda, Rabrovačko jezero je od centra grada udaljeno gotovo 70 kilometara. Ovo prelepo jezero nalazi se u selu Rabrovac, na teritoriji beogradske opštine Mladenovac. Nalazi se na nadmorskoj visini od 180 metara, a nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka podizanjem brane na potoku Trstenica koji prolazi kroz selo Rabrovo. Jezero je bogato ribom i svojom lepotom mami ribolovce.

Foto: Wikipedia / Postdemokratija - Rabrovačko jezero je raj za pecaroše

Jezero je najdublje je od svih beogradskih jezera – na nekim mestima i do 20 metara. Okružuju ga pašnjaci i livade i raskošne krošnje koje se nadvijaju nad vodom i prave hlad u toplim letnjim danima. U blizini jezera nema kafića ni prodavnica, plaže nisu uređene, a i prilaz jezeru na mestima pogodnim za kupanje nije jednostavan. Kako plaža i dalje nije uređena, na ovom jezeru retko ima kupača.

Foto: mapio.net / paunovicg - U blizini Markovačkog jezera se nalazi nekoliko pansiona i ugostiteljskih objekata, tako da ovde možete provesti čitav vikend uživajući u kupanju i ribolovu

Markovačko jezero

Ovo jezero je nastalo pregrađivanjem rečice Košarna u blizini sela Markovac u podnožju Kosmaja. Jezero je jedno od najstarijih beogradskih veštačkih jezera, nastalo 60-ih za potrebe navodnjavanja obližnjeg poljoprivrednog kombinata.

Mada je prilično udaljeno od centra Beograda, veoma je popularno zbog svoje uređenosti. Na obali postoje tuševi, restorani i sanitarni čvor. Pored mesta za kupanje i ribolov, postoje mesta za kampovanje, sportiste i lovce. Markovačko jezero ima delom lepo uređene staze duž obala pa je pogodno za šetnje, ali je većim delom to neuređena staza. Svakako spada među popularnija beogradska jezera, a tome doprinosi i postojanje nekoliko restorana u njegovoj blizini.

Foto: Google maps / Ratko walker - Jezero Očaga nudi zabavne i sportske sadržaje za čitavu porodicu

Jezero Očaga – i kupanje i pecanje

Jezero Očaga je na teritoriji opštine Lazarevac, i jedan je od najatraktivnijih sportsko-rekreativnih centara Beograda. Udaljeno je šezdeset kilometara od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, na mestu gde se skreće prema Lazarevcu. U letnjim mesecima jezero svakodnevno posete hiljade kupača, pošto je veoma uređeno.

Jezero se snabdeva izvorskom vodom koja se svakodnevno filtrira savremenim uređajima, a kvalitet vode se redovno kontroliše. Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u jednom delu nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene.

U jezeru se mogu igrati vaterpolo i košarka u vodi ali su napravljeni i tereni za odbojku na pesku, mali fudbal na travi, plato za kulturne manifestacije i igralište za decu. Oko jezera su i klupe sa stolovima, zaštićene hladom velikih hrastova. Na jezeru se često organizuju koncerti i druge manifestacije.

Iako u Očagi sa kupačima plivaju i ribe, pecanje na ovom jezeru nije moguće. Ovde ribe postoje samo radi ravnoteže ekosistema, a ribolovci mogu mirno da pecaju sa druge strane ograde, u jezeru Stara Očaga koje se nalazi u nastavku, severno od Nove Očage. Ovo jezero je pogodno za ribolov. Godišnja dozvola može da se nabavi u prostorijama Ribolovačkog društva Kolubara, a dnevna dozvola može da se kupi na samom jezeru.


Foto: Bing maps - Kako stići do jezera iz teksta

Ukoliko vas je ova priča zaintresovala, nastavak potražite u našem Vodiču kroz Beograd:

Ada Ciganlija - more i safari na jednom mestu

Prirodni raj u podnožju Avale

Priča o dva jezera i jednoj bari