Na nadmorskoj visini od 250 metara i na površini od 330 hektara, u gradskim opštinama Čukarica i Rakovica, prostire se park-šuma i gradsko izletište Košutnjak. Nekada je na ovom prostoru bilo puno košuta i pretpostavlja se da je park po tome dobio ime.

Sve do 1903. godine, gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane. Od tada je ovo mesto jedno od omiljenih izletišta Beograđana, koji uživaju u šetnjama po mnogobrojnim stazama kroz šumu punu listopadnog i četinarskog drveća. Park, šuma i gradsko izletište je strogi prirodni rezervat kojim upravlja Šumsko gazdinstvo Beograda.

Foto: Wikipedia / Vladakul - Hajdučka česma 

Bogati sadržaji na Košutnjaku

Košutnjak nudi sadržaje za sve generacije i za sve vrste aktivnosti. Sportisti i rekreativci rado provode vreme u Pionirskom gradu, odnosno sportsko-rekreativnom centru. Tu su igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoreni bazen.

U Košutnjaku se nalazi i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata za proizvodnju filmova. U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište vladarske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma. Osim u prirodi, posetioci mogu uživati u kampu Košutnjak, hotelu, kao i brojnim restoranima, kao što su Košuta, Devetka, Filmski grad, Panorama, Rubin, Golf, Kafanica, koji se nalaze od podnožja do vrha krivudavog puta. Košutnjak je i popularno mesto za održavanje kulturnih, zabavnih i muzičkih događaja  kao što su Voxstock, Forest fest, Supernatural i mnogi drugi.

U Košutnjaku se nalaze Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i sedište Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Na severozapadnom delu Košutnjaka je Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. godine, koji je jedinstven po tome što ga je podigao neprijatelj u znak poštovanja prema protivniku.

Foto: Wikipedia / Magyshadow - Pogled na Most i Novi Beograd sa ski staze

Ski staza

Upravo ovde se nalazi jedina ski staza u Beogradu, koja ima neprekinutu, više od 20 godina dugu skijašku tradiciju. Staza se pruža preko severne strane Košutnjaka niz padinu dugačku 300 metara na nadmorskoj visini od 274 metra. Zemljište na kome se nalazi staza dobijeno je od gradske Opštine Čukarica na korišćenje. Ski staza je poznata po najlepšem pogledu na novi most preko Ade Ciganlije, Carevu ćupriju, Senjak i veliki deo Beograda.

Beograđani su se svojevremeno od 1992. do 1999. godine ovom ski stazom spuštali 365 dana u godini, ali nakon 1999. godine to nije bilo moguće. Veštačka tepih podloga je u međuvremenu propala, ali zimsko spuštanje na sankama, skijama ili popularnoj dasci nije prekinuto do današnjeg dana.

Foto: Wikipedia - Magyshadow - Jesen u Košutnjaku

Trim staza

Kada govorimo o Košutnjaku, ne možemo da ne pomenemo Trim stazu. Početak staze se nalazi preko puta Republičkog zavoda za sport. Staza je kružnog oblika i dugačka je 1200 metara, a široka 1,5 metar. Na njoj postoji 16 "stanica" sa spravama za vežbanje, info table, obeležena je na svakih 100 metara i celom dužinom su postavljene kante za smeće. Sa strane je oivičena drvenim pragovima, ispod je drenaža, a gornji sloj je drvena piljevina. Staza obilazi plato na kome su raspoređeni ostali sportski tereni. Na svakih 20 metara, osvetljena je solarnim lampama. Staza je napravljena još sedamdesetih godina prošlog veka, kada su napravljene i sprave za vežbanje. Tada je bila posuta iglicama četinara i bila je veoma popularna. Međutim, jedno vreme nije bila obnavljana i pretvorila se u običan putić, koji je pri najmanjoj kiši pretvarao stazu u blato, pa je u kišnim danima vežbanje bilo nemoguće. Na sreću, u jesen 2011. godine, Trim staza je dobila izgled kakav dolikuje. Na inicijativu mnogobrojnih građana, Ministarstvo za sport je finansiralo rekonstrukciju staze i sada na njoj uživaju sportisti i rekreativci.

Šuma Košutnjak je jedno od omiljenih i najlepših prirodnih bogatstva Beograda i jedno od omiljenih mesta njegovih građana. Svakako, ovde možete pronaći veliki broj sadržaja, a na vama je da izaberete najomiljeniji.