Kućni ljubimci odavno su postali deo porodice, ali njihove vlasnike i dalje muči pitanje gde su mogući a gde ne šetnja i uvođenje kućnih ljubimaca? Odgovor se nalazi u šumi zakonskih propisa koje je doneo grad Beograd, a mi vam prestavljamo kratki osvrt na sva "pet friendly" mesta u gradu. 

Šta su kućni ljubimci u Beogradu

Zakonski akt kojim se reguliše pitanje držanja kućnih ljubimaca u Beogradu je "Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda". U njoj se kao domaće životinje navode: kopitari i papkari, kunići, živina i golubovi, dok se kao kućni ljubimci navode samo psi i mačke.

Da, upravo tako. Vaš papagaj, ribice ili iguana te druge egzotične i divlje životinje neće se smatrati kućnim ljubimcem prema slovu ove odredbe i na njih se odnose odredbe "Zakona o dobrobiti životinja".

Takođe, držanje domaćih životinja zabranjeno je samo na teritoriji opština "starog jezgra" Vračar, Stari grad i Savski venac, dok se u drugim opštinama ostavlja pravo da same regulišu ovo pitanje. Iako je dozvoljeno držanje pasa i mačaka u stanu, stambenoj zgradi ili porodičnoj kući, izričito je zabranjeno ostavljanje ovih ljubimaca bez nadzora na terasi, balkonu ili lođi.

Ukoliko zgrada ima lift, kućne ljubimce je moguće uvoditi u lift samo ako je lift prazan, a kuca ili maca na povocu.

Gde nije moguće uvođenje kućnih ljubimaca

Spisak mesta na kojima je izričito zabranjeno uvođenje ljubimaca je relativno mali. Pse i mačke je zabranjeno uvoditi u:

  • objekte koje koriste organi državne i lokalne uprave (opština, matični ured, policijska stanica, itd.)
  • objekte i prostorije koje služe za zdravstvenu zaštitu građana (ambulante, bolnice, i sl.)
  • mesta na kojima se vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata (obdaništa, menze, studentski i učenički domovi)
  • objekte u kojima se vrši proizvodnja, kontrola i promet lekova. Ukoliko pokušate da uvedete svog ljubimca u apoteku, ljubazno će vas zamoliti da ga izvedete napolje.
  • objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica (marketi, pijace, itd.)
  • verske objekte.

Da li je zabranjeno šetanje kućnih ljubimaca u parku?

Bez obzira na polu-informacije i večiti rat između vlasnika ljubimaca i nekih drugih sugrađana, odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Da, svoje kućne ljubimce možete šetati parkom, ulicom, te drugim zelenim i javnim površinama, ali pod određenim uslovima. 

Potrebno je da ljubimac bude na povodniku i, u slučaju da je u pitanju opasni pas – da nosi zaštitnu korpu i da ga izvodi punoletna osoba.

Takođe, da biste mogli da izvodite pse i mačke na javnu površinu, potrebno je da budu redovno vakcinisani protiv besnila. Potpunu odgovornost za štetu koju ljubimac izazove snosite vi kao držalac, a dužni ste da vodi i računa o njegovoj higijeni i ponašanju.

Na zelenim javnim površinama, ljubimce je moguće puštati da se slobodno kreću bez povoca samo u određenom vremenskom periodu i to od 22:00 do 09:00 sati sledećeg dana u letnjem periodu, te od 20:00 do 10:00 sledećeg dana zimi. Ukoliko je park u blizini škole, ovaj period traje do 07:30 sledećeg dana, osim za vreme raspusta i neradnim danima.

Ipak, izričito je zabranjeno šetanje pasa sa povocom ili bez na dečijem igralištu ili na površinama pod zasadom cveća.

Izuzetak od ovih ograničenja su takozvani "parkovi za pse", koji se u Beogradu nalaze na nekoliko lokacija: Tašmajdanski park, Karađorđev park, Čuburski park, Park Milutina Milankovića (preko puta Karađorđevog), Pančićev park, Kopitareva gradina, park u Bloku 22, park u Bloku 30, park kod Mostarske petlje i park Bele vode, na Gardošu u Zemunu i Gočkoj ulici u Rakovici.

Ukoliko se držaoci kućnih ljubimaca ne pridržavaju ovih propisa kazna je 10.000 dinara. 

Tržni centri, kafići, restorani, banke i druge uslužne delatnosti

Pored ograničenja koje navodi Odluka, vlasnicima svih drugih privatnih i javnih objekata i površina dopušteno je da sami donose odluku o tome da li je uvođenje pasa i mačaka dozvoljeno u njihove objekte. Vlasnici su dužni da jasno istaknu obaveštenje o zabrani ili dozvoli uvođenja kućnih mezimaca.

Tržni centri su uglavnom otvoreni za ljubimce, sa jasno istaknutim pravilima ponašanja kako vlasnika, tako i ljubimaca. Tako na primer, uvođenje ljubimaca još uvek nije moguće u bioskopske sale u okviru trgovačkog centra.

Ukoliko želite da svog kućnog ljubimca povedete sa sobom dok obavljate poslove u banci ili kod advokata, preporučujemo vam da se prvo informišete, pošto jedinstvenog stava na nivou grada još nema.

Najveći iskorak ka "pet friendly" Beogradu napravili su vlasnici ugostiteljskih i turističkih objekata, te drugih uslužnih delatnosti koji su svoja vrata i bašte i pre donošenja ove uredbe otvorili za kućne ljubimce. Danas gotovo da ne postoji kafić ili restoran koji neće dozvoliti uvođenje mezimaca bar u otvoreni deo, naravno uz poštovanja svih pravila ponašanja. 

Što se tiče letnjeg rashlađivanja pasa, uvođenje kućnih ljubimaca i dalje nije dozvoljeno na javnim bazenima. Ista odluka se odnosi i na Adu, gde je dozvoljena šetnja ali ne i kupanje ljubimaca. Takođe, zbog zaštite staništa ptica na Velikom ratnom ostrvu, zabranjeno je uvođenje svih životinja, a posebno pasa na Lido i druge delove ove ade. Nije dozvoljeno ni kupanje pasa u fontanama.

Još jedno od mesta na kojima nije dozvoljen pristup kućnim ljubimcima je BeoZoo vrt, kako zbog sigurnosti posetilaca i njihovih ljubimaca, tako iz zbog sigurnosti egzotičnih i divljih životinja kojima je vrt dom. 

Kućni ljubimci u gradskom prevozu

U skladu sa "Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda", moguće je uvođenje kućnih ljubimaca samo u transporteru. To, nažalost, znači da uvođenje pasa i mačaka nije moguće ako je ljubimac na povocu ili ukoliko se drži u rukama.

Postoji i ograničenje kada je u pitanju veličina pasa, i to 40 cm mereno u grebenu, dok za mačke ne postoji ograničenje. Ljubimce je moguće prevoziti samo u periodu od 09:00 do 13:00 sati i 18:00 do 24:00 sata.

Transporter mora biti odgovarajuće veličine i čvrstine tako da se životinjama obezbedi komforno stajanje ili ležanje, te strujanje vazduha, ali i dobro osiguran kako bi se sprečilo bežanje, ispadanje hrane, otpadaka i slično.

Važno je napomenuti da vozač ne sme da odbije prevoz kućnog ljubimca ako su ispunjeni uslovi postavljeni Odlukom.