(Francuska 3)

Nalazi se na Trgu Republike, u samom srcu grada. Pozorište je osnovano 1868. godine a na svoju današnju lokaciju – gde je tada bila Stambol kapija – preselilo se 1869. U sastavu Narodnog pozorišta rade i Opera, Balet i Drama, dok se predstave održavaju na Velikoj sceni i sceni Raša Plaović.

Ideja o stalnom, profesionalnom pozorištu u Beogradu, pokušaji da se ono osnuje, postojali su još od 1842. godine. Ipak, u tome nije bilo uspeha sve do 1868. kada je pozorište najzad osnovano i privremeno smešteno u Kosmajskoj ulici na broju 51, u gostionici “Kod engleske kraljice”. Arhitekta Aleksandar Bugarski radio je na adaptaciji ovog prostora, te je 22. novembra 1868. tu bilo moguće izvesti prvu predstavu Narodnog pozorišta, “Đurađ Branković” Karolja Obrenjaka. I dan danas se taj datum obeležava kao dan Narodnog pozorišta. Na ovoj lokaciji pozorište je ostalo godinu dana, svo vreme održavajući predstave na različitim lokacijama, uključujući i magacin Carinarnice (teatar na Đumruku), sale hotela (Teatar “Kod Jelena”), Kneževu pivaru, kafanu “Kod krune” i druge lokacije.

1868. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovalo je po drugi put u Beogradu, ostavivši jak pozitivan utisak na kneza Mihaila Obrenovića, koji tada donosi odluku o izgradnji novog i stalnog zdanja za beogradski teatar. U dogovoru sa Državnim savetom, odlučeno je 12. marta 1860. da se zgrada izgradi na državnom zemljištu kod Stambol kapije, gde je istog dana počelo rušenje turskih kuća u toj oblasti. Po kneževom ličnom nalogu, zgrada je morala da bude dovršena do 15. oktobra iste godine.

Knez Mihailo je pozvao Jovana Đorđevića da u Srbiji osnuje stalno pozorište, što je ovaj prihvatio kao izazov ujedno kao i čast i doveo polovinu novosadskog ansambla.

Kad je knez ubijen 29. maja, to je na neko vreme obustavilo pripreme. Međutim namesništvo je želelo da se sve što je bilo započeto kao kneževa zaostavština dovede do kraja, te je osnovan Pozorišni odbor da bi se zgrada izgradila i formirala pozornišna trupa.

Prema projektu Aleksandra Bugarskog, zgrada je konačno završena 1869, kada je održana i prva predstava 10. novembra, “Posmrtna slava kneza Mihaila”, komad koji je napisao Đorđe Maletić specijalno za tu priliku.

Foto: Pavle Kaplanec