Park-šuma Zvezdara zavedena je kao spomenik prirode i smeštena u istoimenoj Beogradskoj opštini. Predstavlja veoma bitan deo ekosistema grada i takođe je jedno od omiljenih izletišta za Beograđane u centru grada.

Zvezdara je pošumljeni deo brda koji zauzima desnu stranu Dunava i graniči se sa Mirijevom, Omladinskim stadionom i Sportskim centrom Zvezdara. Biljni svet koji ovde raste uglavnom je veštačkog porekla i prosečne starosti od 60 godina. Glavna funkcija šume sastoji se u unapređenju životne sredine i ekoloških uslova u Beogradu.

Foto: 011info

Pošumljavanje Zvezdare počelo je u 1933. godine, pošto je sagrađena Astronomska opservatorija. Tada je započeto sa uređenjem parka i sađenjem zelenila. Najveći broj stabala posađen je između 1948. i 1950. godine kroz akcije pionira i mladih gorana.

Astronomska Opservatorija koja je smeštena u šumi Zvezdara otvorena je pre 75 godina i sastoji se od kompleksa zgrada na brdu Veliki Vračar. Svojevremeno je važila za najmoderniju opservatoriju u Evropi kao i za najbolje opremljenu na kontinentu. Izgradnju je pomno pratilo oko javnosti i njeno otvaranje 1932. godine bio je događaj od velikog narodnog i naučnog ponosa. Poslednjih godina, mahom zbog svetlosnog zagađenja neba koje dolazi sa ulica i iz okolnog naselja, Opservatorija se više bavi teoretskim radom. Ipak, renovirana je i modernizovana i iznova povezana sa naučnim svetom van naše zemlje.

Foto: 011info