Ako ste ikada premeštali nameštaj, gotovo zasigurno ste posvedočili tragovima od nogara na tepihu. Ta udubljenja su od težine samog komada nameštaja koji ste upravo izmestili. I, ne, niste umisili ako vam se učinilo da je taj deo prostike druge nijanse, tj. naizgled deluje novije.

Postoji nekoliko načina kako da sami uklonite te tragove, ali treba imati na umu da opreznost nije na odmet kako ne bi došlo do daljeg oštećenja tepiha.

Povremeno tegljenje nameštaja

Svakako najefikasniji način da izbegnete tragove od nameštaja na tepihu jeste da ih preduhitrite. Na mišiće pomerite pedalj-dva pokućstvo na svaka dva meseca kako ne bi počivali na isto mesto dugi vremenski period i naposletku ostavili trajna ulegnuća na, recimo, dragocenom persijancu. U tom slučaju, vlakna tepiha će se postepeno sama vratiti na svoje.

Povećajte nogare

Drugi način da sprečite udubljenja na mekanom prekrivaču parketa jeste da ravnomerno razmestite težinu nameštaja na većem području. Postavite pozamašne letvice ispod nogica kako bi se težina ravnomerno raspodelila. Na taj način ulegnuća će biti plića, te obnova mnogo lakša. Ovo je idealno za krevete i kauče, gde nogare nisu vidljive. No, isto ne važi za stolove i stolice, jer će remetiti štimung.

Kockice leda

Ako su tragovi uveliko postojeći, nakon što pomerite nameštaj probajte da stavite kockice leda na udubljenje i ostavite nekoliko sati da se istopi. Posle uzmite peškir kako bi pokupili sav višak vode, a onda nežno pomoću viljuške izdignite vlakna tepiha. Ovom prilikom morate da bude krajnje oprezni da ne bi došlo do oštećenja podne obloge. 

Peglu ili fen u ruke

Ukoliko hladnoća nije dala željeni rezultat, onda primenite malo toplote na ulegnuće. Na tragove stavite vlažan peškir i zatim preko njega pređite peglom ili namočite udubljenje i osušite ga uz pomoć fena. Para će omekšati vlakna, a potom, kao u slučaju sa ledom, latite se viljuške i “milujte” tepih. Iznova treba paziti: nemojte spuštati vrelu peglu direktno na tepih niti previše blizu prinositi fen prilikom sušenja. Istovremeno pazite da ne poderete vlakna sa priborom za ručavanje.

Kada ništa od ovoga ne upali ili jednostavno vam se ne da baktati time, onda je jedina solucija za tragove od nameštaja na tepihu profesionalno čišćenje parom istih. U tom slučaju, telefon u šake, okrenite neki od tepih servisa i poverite svog mezimca znalcima ovog zanata.