Kupovina polovnih guma može biti atraktivna opcija za mnoge vozače zbog nižih troškova. Međutim, postavlja se pitanje da li je ova ušteda zaista vredna potencijalnih rizika. Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je detaljno razmotriti prednosti i mane kupovine polovnih guma, kao i faktore koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja ove odluke.

Prednosti kupovine polovnih guma

1. Niži troškovi: Glavna prednost polovnih guma je njihova cena. Polovne gume mogu biti i do 50% jeftinije od novih, što ih čini privlačnom opcijom za vozače koji žele da uštede.

2. Ekološka prihvatljivost: Kupovina polovnih guma može biti ekološki prihvatljivija jer pomaže u smanjenju otpada. Ponovna upotreba guma doprinosi smanjenju zagađenja i očuvanju prirodnih resursa.

3. Kratkoročno rešenje: Ako vam je potrebna privremena zamena gume zbog neočekivanih oštećenja, polovne gume mogu biti brzo i jeftino rešenje dok ne budete mogli da priuštite nove.

Mane kupovine polovnih guma

1. Bezbednosni rizici: Najveći rizik kod kupovine polovnih guma je njihova nepoznata istorija. Gume mogu imati skrivene oštećenja ili biti nepropisno popravljane, što može ugroziti vašu bezbednost na putu.

2. Kraći vek trajanja: Polovne gume, prirodno, imaju kraći vek trajanja od novih. To znači da ćete ih verovatno morati zameniti ranije nego što biste to morali sa novim gumama, što može povećati ukupne troškove na duže staze.

3. Varijabilni kvalitet: Kvalitet polovnih guma može značajno varirati. Bez obzira na to koliko pažljivo ih pregledate, uvek postoji mogućnost da propustite neki skriveni problem koji može uticati na performanse gume.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini polovnih guma?

Ako se odlučite za kupovinu polovnih guma, postoje određeni faktori na koje treba obratiti pažnju kako biste smanjili rizike:

1. Dubina šare: Proverite dubinu šare na gumi. Minimalna preporučena dubina šare za bezbednu vožnju je 1.6 mm, ali je poželjno da bude znatno dublja za optimalne performanse, posebno na mokrim putevima.

2. Starost gume: Proverite DOT kod na bočnoj strani gume koji pokazuje datum proizvodnje. Preporučuje se da ne kupujete gume starije od šest godina, jer guma sa godinama gubi elastičnost i može postati krta.

3. Vizuelna inspekcija: Pažljivo pregledajte gume na bilo kakva oštećenja, pukotine, neravnomerno habanje ili znakove popravki. Oštećenja na bočnoj strani gume posebno mogu biti indikativna za ozbiljne probleme.

4. Brend i model: Preferirajte poznate brendove i modele guma koji su poznati po svojoj kvaliteti i dugotrajnosti. Brendirane gume obično prolaze strože kontrole kvaliteta.

5. Poreklo guma: Kupujte polovne gume od pouzdanih prodavaca ili specijalizovanih auto-otpada koji mogu pružiti informacije o poreklu guma i eventualno garantovati njihov kvalitet.

Da li se isplati?

Konačan odgovor na pitanje da li je pametna kupovina polovnih guma zavisi od mnogih faktora. Ako ste pažljivi pri izboru i kupujete od pouzdanih izvora, polovne gume mogu biti isplativa opcija za kraće periode ili manje vožnje. Ipak, za duge vožnje ili ako vozite često, investiranje u nove gume je svakako sigurniji i dugoročno isplativiji izbor.

Gde pronaći pouzdane polovne gume?

U Beogradu postoji nekoliko auto-otpada i specijalizovanih prodavnica koje nude kvalitetne polovne gume. Pri izboru, obavezno se informišite o reputaciji prodavca i proverite sve relevantne faktore kvaliteta guma. Na ovaj način možete uštedeti novac, a istovremeno obezbediti sigurnu vožnju za vas i vašu porodicu.