Nakon nekoliko meseci ili čak godina planiranja najdivnijeg dana u vašem životu, najzad ste našli venčanicu o kojoj ste maštali. Ili ste posegli za najlepšom toaletom u vašem plakaru za specijalan izlazak udvoje. Ali, naravno, iako ste bili obazrivi celo veče, ipak ste prosuli čašu vina na haljinu ili ste isprljali šlep venčanice. U redu, šta vam je činiti?

Šta god da je u pitanju, evo šta treba da imate na umu kada se radi o čišćenju fleka sa haljine.

Udahnite duboko

Prvo što treba da uradite ako ste uprljali svečanu haljinu jeste da ostanete smireni. Panika nikom ništa nije dobro donela. Znamo, lakše je reći nego učiniti. Mrlja se čini nikad veća, pogotovo ako je reč o posebnoj večeri.

Ne gubite nadu. Najgora stvar koju možete da učinite jeste da šizite. Možda vam padne na pamet da je uklanjate raznim proizvodima iz domaćinstva ili pogrešnim hemikalijama za uklanjanje fleka, što naposletku može samo da pogorša stvar. Umesto toga, opustite se, udahnite duboko i dobro promislite kako da tome pristupite. To može da vam spase dan ili veče.

Infomišite se

Pre nego što zasučete rukave i bacite se na posao, razmislite o materijalu haljine i poreklu fleke sa kojom se suočavate. Različite mrlje zahtevaju različite metode otklanjanja, a isto važi i za tkaninu. Izvrnite naličje toalete i potražite etiketu. Na njoj bi trebalo da pišu sve informacije u vezi sa materijalom i načinom održavanja i čišćenja. Držite se tog uputstva. Ako nema etikete ili vam nije jasna, obratite se butiku ili modnoj kući gde ste pazarili haljinu.

Ovo su neke od najuobičajnih fleka sa kojima se možete susresti:

 

  • Piće - to je jedna od najlakših fleka za uklanjanje. Sve što vam je potrebno jeste deterdžent za sudove. Nežno tapkajte po mrlji dok ista ne iščezne
  • Ulje - ovo zahteva malo izigravanje hemičara. U istom odnosu pomešajte alkoholno sirće i deterdžent za sudove. Ispod isprljanog dela stavite krpu, te sa laganim potezima blaznicom umočenom u gore smućankano sredstvo pokušajte da odstranite brljotinu. Završite sa toplom vodom kako biste eliminisali miris sirćeta
  • Karmin - ovo je veliki zalogaj usled različitih boja karmina i njihovih formula. Rešenje je pola voda, pola deterdžet za sudove
  • Blato - nemojte se nervirati i prepustite tu brigu profesionalcima

Pre nego što vratite svoju dragocenu haljinu nazad u plakar, topla je preporuka da je ipak donesete na hemijsko čišćenje kako vas ne bi bolela glava sledeći put kada vam ista bude zatrebala.