Ako vas zanimaju trendovi u vezi sa dizajnom enterijera, možda se primetili specifičnu boju koja je postala neverovatno popularna u poslednje vreme - plavo-sivu! Ili sivo-plavu, u zavisnosti od preliva. U narednim redovima pozabavićemo fenomenom plavo-sive boje i gde istu najbolje primeniti.

Šta je plavo-siva boja?

Kao što samo ime govori, plavo-siva boja je preliv plave sa sivim nijansama. Ona pruža ublaženiji izraz od tradicionalne plave. To je savršeni spoj svetle i prigušenije boje, koji daje izbalansiranu i umirujuću nijansu. U sklopu ove palete, ima širok dijapazon preliva, od svetlih do tamnih, kao i nekih gde je siva izražajnija, sa nijansama plave.

Zašto je plavo-siva boja toliko popularna?

Obzirom da se non-stop sve u svetu izuzetno brzo menja, normalno je da su ljude počele da privlače boje koje stvaraju osećaj spokoja. Plava se dovodi u vezu sa poverenjem, stabilnošću i opuštanjem, što je čini idealnom bojom za bilo koji dom. Ipak, mnogi žele i svestranost kada su u pitanju boje poput sive. Spojem ove dve dobija se dobitna kombinacija - miks koji je neverovatno svestran i ne previše napadan.

Gde primeniti plavo-sivu boju?

Ono što čini plavo-sivu boju sjajnom jeste da se uklapa u praktično svaki prostor. Dovoljno je nežna da paše kao boja fasade, te predivno stoji uz bilo koji stil eksterijera, od tradicionalnog do savremenog. 

Što se tiče enterijera vašeg doma, plavo-siva je idealna za gotovo svaku prostoriju. Ova nijansa je perfektna za spavaće sobe i kupatila zato što u ovim prostorima hoćete svetlije prelive. Ove prostorije su mesta u kojima želite da se opustite i odmorite, pa nežniji preliv plavo-sive će pružiti osećaj raja na zemlji.

Za ostatak doma možete da koristite malo snažniji preliv plavo-sive. U kuhinji nešto svetlija nijansa plave će razgaliti prostor i sjajno se uklopiti sa svetlijim tonovima uređaja. U dnevnoj sobi ili trpezariji možete da isprobate malo mračniji ton kako biste stvorili trunku ozbiljnosti.

Šta treba imati na umu kod korišćenja plavo-sive boje?

Kada birate boju, treba da imate na umu kako želite da se osećate u toj prostorija. Ako prostor koristite za formalne prilike, onda biste možda trebali da odaberete tamniju nijansu. Ukoliko vam soba služi za odmor, držite se svetlijih tonova.

Spremni ste da unesete malo plavo-sive boje u svoj dom? Onda trk do prve farbare ili kontaktirajte molera da to učini za vas!