Zašto perete auto? Zato što piše “u uputstvu”? Zato što tako treba? Možda. Međutim, najverovatnije ga perete da bi bio čist i blistav. I da biste zaštitili farbu. No, šta je sa delovima automobila koje ne vidite? Šta je donjim delom karoserije? Koliko često perete taj deo auta?

Daleko od očiju, daleko od pameti

Kada se auto dotera na pranje, vlasniku je pranje dela automobila koji nije vidljiv verovatno poslednja stvar o kojoj brine. Vođenje mišlju “daleko od očiju, daleko od pameti” na duge staze može da prouzrokuje oštećenje na vozilu. Održavanje donjeg dela karoserije je jednako važno koliko i eksterijera auta.

Prljavština, blato, so i druge materije tokom vremena mogu da se natalože ispod kola. Donji postroj vozila ima otvore za drenažu koje mogu da se zapuše od silne vožnje po putevima, kao i van njih. Profesionalci u perionicu mogu da dopru do nepristupačnih delova automobila, čak i onih koji nisu ni na kraj pameti vlasniku istog.

Foto: Freepik

Bolje sprečiti nego lečiti

Podno pranje automobila, takođe, može da spreči pojavu rđe. Vožnja neasfaltiranim putem ili po šljunku može da ošteti donji deo karoserije, ostavljajući goli metal izloženim. On je onda podložan rđi kada dođe u dodir sa vlagom. 

Kada se auto otera na detaljno pranje, perači će postarati da vozilo bude u potpunosti osušeno kako bi se sprečila pojave rđe i drugih problema koje u stopu prate vlagu. Rđa može umnogome da pomogne da automobil brže dotraje, pa su onda učestali odlasci kod auto-limara neminovnost. U isti mah, i te kako može da utiče na preprodajnu vrednost četvorotočkaša.

Za miran san

Poseta auto-perionici je jedan od najboljih načina da se očiste delovi automobila koji na prvi pogled nisu vidljivi. Kompletno pranje, od krova do poda, vlasniku može da pruži spokoj, a automobilu da produži životni vek.