Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič
BICIKLISTIČKI KLUB CRVENA ZVEZDA

BICIKLISTIČKI KLUB CRVENA ZVEZDA

Bicikli Beograd

Korisne informacije


Istorijat kluba
Odmah posle Drugog svetskog rata niču klubovi u kojima su pedale okretali asovi iz predratnog perioda. Javljaju se prvi klubovi, Metalac, Milicionar, Jednistvo iz Novog Sada, Spartak iz Subotice, niški Železnicar i drugi, a medju njima, nekako diskretno i Crvena zvezda. U klupskim dokumentima, u spisima Biciklistickog saveza, tada Podsaveza, nema podataka o datumu osnivanja Biciklistickog kluba. Ali, u izveštajjima sa prih takmicenja, pojavljuju se vozaci koju su branili boje Crvene zvezde.

Najpoznatiji medju njima bio je jedan od naših najboljih biciklista svih vremena Dragiša Ješic, jedan od trojice brace koji su se posvetili ovom sportu. Tako \"Politika\" od 27. jula 1947. godine donosi izveštaj sa Prvenstva Srbije, na stazi dugoj 190 km, Dragiša Ješic stigao je na cilj, koji je bio na Trgu Maršala Tita, sa istim vremenom koje je postigao pobednik trke legendarni Aleksandar Zoric, posle vožnje koja je trajala gotovo sedam sati - 6:58:25. U sprintu Ješic je bio cetvrti, a drugi predstavnik Crvene zvezde Aca Behelovic plasirao se na šesto mesto sa samo šest sekundi slabijim vremenom. U konkurenciji juniora na istoj trci, clan našeg kluba Milan Jagodin zauzeo je trece mesto, dok je pobednik bio kasnije sjajni as, reprezentativac Franja Varga iz Novog Sada.

Među tadadnjim juniorima bio je i Aleksandar - Maksa Fotiric, gimnazijalac Šeste muške gimnazije, kasnije muzicar, član orkestra Vlastimira Pavlovica - Carevca i dugogodišnji koordinator Medjunarodnom odeljenju Radio Beograda.

Sa njim su bili i njegovi vršnjaci sedamnaestogodišnji Damjan Jovanovic i Petar Kamdzijaš- Klub je upravo bio u osnivanju 1947. godine, kako se seca Fotiric, a pomagali su mu slavni biciklisticki poslenici tog vremena: Drago Davidovic i njegov brat Duško Šajber, opremom, popravkama,održavanjem bicikala, treninzima...

Ubrzo, u toku 1948. godine, tragovi Crvene zvezde se gube, jugoslovenski biciklizam nastavlja svoj put bez svog clana zvucnog imena.

Mnogo kasnije, tek 1994. godine, pocinje medju sportskim poslenicima da se javlja pitanje zašto nema Crvene zvezde u jednom tako atraktivnom sportu kao što je biciklizam. Stariji poznavaoci domace sportske scene podsecaju da je nekada, upravo prvih godina posle rata, biciklisticke i motociklisticke trke prato veci broj gledalaca nego fudbalske utakmice. Kriterijume ulicama Beograda, trke oko Kalemegdana pratilo je po tridesetak hiljada, a ponekada i više gledalaca. Bicikl je bio atraktivna pojava a biciklisti su rado vidjeni na javnim mestima, narocito medju devojkama. Zašto je to samo pripadalo dalekoj prošlosti, uporno je pitao sportski komentator Radio Beograda Miodrag Sojiljkovic, narocito recima: \"Kakav je to sport u kome nema rivaliteta izmedju Crvene zvezde i Partizana?!\".

FACEBOOK

Foto

BICIKLISTIČKI KLUB CRVENA ZVEZDA Bicikli Beograd