Nije bila tajna da su početkom ’70-ih američke zvezde poput Džoni Mičel i Lenarda Koena rado odmarale na Kritu. Vazdušna linija do tamo je vodila preko bivše Juge, pa možda nije sasvim izmišljena priča da se u Beogradu nakratko sakrio i Bob Dilan.

Bilo je to baš u vreme održavanja prvog beogradskog FEST-a, 1971. godine. Iako tek u povoju, bio je na dovoljno dobrom glasu da privuče mlade nade Holivuda. Znalo se da su se među glumcima tada vrzmali Džek Nikolson i Robert de Niro, koji na velikim i malim ekranima još nisu slovili za velika imena.

Bob Dilan je za razliku od njih bio afirmisan u muzičkom svetu. Ali, u Beograd je došao nečujno, a pitanje je da li su i u hotelu „Metropol“ uopšte znali da im se na recepciji upisala legenda sa usnom harmonikom.

Poput zemljaka iz društva kantautora, sva je prilika da se i Dilan uputio na Krit. Imao je i dobrih razloga da pobegne od radoznalih (mada više prezrivih) očiju javnosti. Njegov album „Self portrait“ su i kritika i publika dočekale na nož, pa se činilo da je kuštravi poeta bio sateran u ćošak. Tačnije, u utočište na Kritu, ali se u pauzi tokom putešestvija odlučio za Beograd. Mir je pokušao da pronađe pred velikim platnom Doma sindikata, ili bar tako veli nezvanična istorija slavnih poseta prestonici.

Influenserka generacije ’68: šetao ju je Gaga Nikolić, a proganjao besmrtni Ričards

Kada je takozvana „generacija 1968“ ustala protiv buržoazije, jedan od istorijskih protesta je ponegde dobio i proslavljene modne influensere. U Nemačkoj je to bila Ursula „Uši“ Obermajer, koju je „generacija 1968“ proglasila seks ikonom. O njenom vrzmanju po Beogradu su postojali i zvaničniji tragovi, o čemu se moglo saznati od jedne ovdašnje ikone koja je Ursuli pravila društvo.

Sa njom je ’71. po Kalemegdanu šetao Gaga Nikolić, ali manekenku je na ovu stranu umesto odmora doveo poslovni angažman. Dok je beogradski šmeker bio angažovan na snimanju filma „Mlad i zdrav kao ruža“, Ursula je zarađivala svoj honorar na Jadranskoj obali, u jednoj dobro plaćenoj koprodukciji.

Beograd je i za nju očito bio dobro mesto za predah. Ursula se udobno smestila u hotelu „Jugoslavija“, gde su u to vreme odsedala poznata imena iz celog sveta. Ipak, imala je i jednu primedbu, doduše nevezanu za provod u glavnom gradu. Gagi Nikoliću se izjadala da joj se na telefon navrzao izvesni Ričards, inače gitarista jednog slavnog engleskog benda.

Njen pratilac u šetnji Kališom nije sasvim „kupio“ ovu priču. Sve i da je bila tačna, Ursula je očito imala strategiju kako da smetne s uma navalentnog Ričardsa. Đuskala je u „Cepelinu“ i „Kod Laze Šećera“, a o Beogradu je ponela priče kao o bezbednom utočištu za revolucionare – toliko da su i borci protiv imperijalizma počeli da se sakrivaju u Federaciji.

 

Nastaviće se...