Zatvori
 • 011info Belgrade guide English version
 • 011info Beogradski vodič
ORANG MALU

ORANG MALU

Čajevi, melemi Beograd

Korisne informacije


Promena nikada nije bezbolna! Često najbitnije korake u svom životu činimo tek kada nam se učini da nemamo drugog izbora. Neraspoloženje, umor i bolest samo su dokazi da ste negde ''zakočeni''. Kada pronađete način da se opet otvorite, zdravlje i harmonija se vraćaju.

Zbog vašeg zdravlja i harmonije osnovan je centar za masažu i aromaterapiju ORANG MALU.

Holističkim pristupom i raznovrsnim tretmanima pomoći ćemo vam da stimulišete i ojačate vitalnu energiju, povratite samopouzdanje, oslobodite se stresa i bolova, ojačate imuni sistem i sačuvate vaše celokupno zdravlje i ravnotežu.

Naš tim je sastavljen od lekara, dermatologa, farmaceuta, terapeuta i kozmetičara, koji će vam svojim iskustvom i savetima pomoći da obnovite, povratite i sačuvate zdravlje, lep izgled i osmeh.

Zdravlje kičme i kako do njega doći

Volter je rekao:
''Umetnost lečenja sastoji se u tome da se pacijent zabavi dok priroda ne obavi svoj posao.''

Jeste li ikada razmišljali šta za vas znači ljudski organizam?
Čini se da prosečan čovek, prema svom telu, čiji je neprikosnoveni vlasnik, ima zanemarujući odnos, iako je svestan savršenstva koje mu je priroda podarila.

Sve dok ga bolest ne snađe, vlasnik o svom telu ne misli mnogo i ne daje mu ništa više do malo hrane, vode i odeće, a da pritom ne poštuje zakone prirode. Ako bi ga malo bolje upoznao, saznao bi da je njegovo telo vrhunac preciznog planiranja i savršenstvo realizacije, da stalno upozorava, reaguje i buni se kada je zanemareno i zloupotrebljeno.

Samo zdravo telo je lepo, a lepota ljudskog tela procenjuje se na osnovu međusobnog odnosa svih njegovih delova.

Idealna proporcija tela i njegova forma određuju fizički izgled koji mora biti upotpunjen plemenitošću i lepotom duše, kako bi se sve uklopilo u savršeni mozaik prirode.

Ništa čoveka ne čini nemoćnijim nego kada zbog bolesti kičme nije u mogućnosti da se stara o sebi.
Kada se počne govoriti o oboljenju lokomotornog sistema time se, po pravilu, potvrđuje da je došlo do slabljenja celog organizma.

Razlozi su:

 • - nedovoljno kretanje i slabo fizičko opterećenje mišića
 • - preterano opterećenje
 • - dugotrajne i lakše povrede
 • - loše izbalansirana ishrana
 • - poremećaj mikrocirkulacije krvi
 • - angiopatija (bolesti kapilara)

Među brojnim oboljenjima lokomotornog sistema najrasprostranjenija su reumatska i sistemska oboljenja vezivnog tkiva. Njih karakteriše oštećenje vezivnog tkiva, početak patološkog procesa u zglobovima, kardio-vaskularnom sistemu, bubrezima i drugim organima.

Više od polovine čovečanstva danas pati od najrazličitijih oblika okoštavanja. Nekada je to bila bolest starosti, ali danas, zbog fizičke neaktivnosti, sve dužeg sedenja i slabog kretanja, često se pojavljuje već posle 35. godine.

Okoštavanje nastaje taloženjem slobodnog kalcijuma kako na krajevima kostiju, tako i unutar zglobnih površina. Taloži se tamo gde je organizam najslabiji, odnosno, na onim delovima skeleta koji trpe najveće opterećenje. To su uglavnom lumbalni i vratni deo kičme i kolena.

Nataloženi kalcijum, koji može da stvori poveće izrasline (osteofiti), vremenom počinje da smeta tako što iritira koren najbližeg nerva. U slučaju lumbalne spondiloze, osim bola, javlja se otežano ustajanje i kretanje, a kod vratne spondiloze, koja je često uzrok neprijatnih glavobolja, javlja se ograničena pokretljivost i ukočenost vrata, pa i bolovi u čitavom ramenom pojasu.

Savremena medicina nema leka protiv okoštavanja. U nekim težim slučajevima osteofiti se mogu ukloniti operativnim putem, ali najveći broj ljudi se vremenom ''srodi'' sa ovim oboljenjem kao neminovnim pratiocem u starosti.

Osim fizikalne terapije, masaže i banjskog lečenja, koji određeno vreme olakšavaju muke, pacijentima se najčešće prepisuju lekovi ili injekcije koji ublažavaju bolove, ali ne rešavaju problem.

Prirodni preparat, biokataplazma, nudi trajnije rešenje za ove probleme.

Biokataplazma

Biokataplazma je potpuno prirodni preparat, napravljen od biljnih sirovina organskog porekla i etarskih ulja.
Nanosi se na oboleli deo tela i preko kože za kratko vreme dospeva do potkožnog tkiva, a potom i do krvi, putem koje aktivne, nutritivne supstance iz kataplazme dospevaju do svih organa i sistema unutar tela.
Zahvaljujući svom sastavu, biokataplazma prvo izvrši detoksikaciju organizma, a potom lagano dolazi do obnavljanja biohemijske regulacije ćelija, regeneracije anatomskih struktura tkiva i obnavljanja funkcije organa.
Osnovno dejstvo biokataplazme usmereno je na razgradnju osteofita, formiranih na krajevima kostiju i u samim zglobnim površinama i na njihovu eliminaciju putem urina.
Ovaj nutritivni, biološi aktivan preparat, obezbeđuje fiziološki optimalno funkcionisanje organizma jer u sebi sadrži bogat asortiman aminokiselina, minerala, makro i mikro elemenata, enzima, vitamina i slično u biološki aktivnom obliku.

DELOVANJE BIOKATAPLAZME

Sastavni delovi biokataplazme pružaju:

 • - oksidativno-reduktivnu razmenu materija
 • - podstiču diuretski, diaforetski i anabolički proces
 • - poboljšanje mikro-cirkulacije ka i između ćelija
 • - deluju antiinflamatorno
 • - podstiču razlaganje i odvajanje degenerativnog tkiva, kao i njegovu eliminaciju prirodnim putem (manifestuje se povećanjem mokraćne kiseline u urinu)
 • - normalizuju krvnu sliku i pritisak
 • - stimulišu rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem i poboljšavaju kvalitet kože

PRIMENJUJE SE KOD

Oboljenja lokomotornog sistema i to:

 • - gonartroza
 • - koksartroza
 • - spondiloza
 • - artritis
 • - artroza
 • - giht
 • - radikulopatija
 • - osteoporoza
 • - Behterev sindrom

KONTRAINDIKACIJE

Biokataplazma se ne primenjuje najmanje tri nedelje nakon primene kortiko preparata, kod karcinoma, preloma i svežih rana.

NUSPOJAVE

Nisu poznate nuspojave, međutim može doći do takozvanog ''efekta ponovnog sećanja (vraćanja) toka bolesti'' – poznatog u homeopatiji- i do pojave kratkotrajnog ponavljanja bola.
U tom slučaju može doći do ponovne pojave reumatičnih bolova i tegoba, čak i na mestima gde do tada nisu bili primećeni. To istovremeno znači da je preparat izvršio čišćenje okolnog tkiva i započeo proces regeneracije oštećenih struktura.
Tokom ovog perioda bolovi mogu da budu jačeg intenziteta ali sam period pojačanih bolova je kratkotrajan.

NAČIN PRIMENE

Kašasta masa biokataplazme nanosi se na obolela mesta i drži dva sata, potom se skida i mesta aplikovanja se masiraju kremom koja je u sklopu tretmana.

Nanošenje preparata se vrši četiri dana uzastopno a onda se pravi pauza u trajanju od 10 – 20 dana, što zavisi od dijagnoze i faze u kojoj se bolest nalazi.

DUŽINA PRIMENE PREPARATA

Faza regeneracije odbrambenog mehanizma organizma i stabilno stanje zdravog organizma, zavisni su od polaznog stanja.
Prema tome, vremensko trajanje primene biokataplazme određuje se za svakog ponaosob. Orijentaciono se može reći da do poboljšanja stanja, stabilizacije i jačanja imuno-sistema organizma, dolazi nakon šestomesečne primene biokataplazme.
Iskustvo je pokazalo da se nakon stanja stabilizacije može napraviti i duža pauza primene preparata. Preporuka je da se nakon zadovoljavajućeg poboljšanja stanja, tretman biokataplazmom primeni jednom do dva puta godišnje (u proleće i u jesen), i to 4-8 aplikacija, radi detoksikacije i održavanja zadovoljavajućeg stanja.
Pre primene preparata klijent mora proći lekarski pregled i konsultacije kod našeg lekara i podneti na uvid dokumentaciju o dosadašnjem lečenju.

Masaža

Da li je masaža luksuz ?

Dodir kao način izazivanja fizičkog i emocionalnog zadovoljstva predstavlja jednu od najstarijih prirodnih terapija. On nas povezuje, emocionalno je delotvoran, zrači nežnošću i toplinom, podiže raspoloženje, samopouzdanje, čini da osećamo zadovoljstvo i doprinosi stabilizaciji organizma.

Masaža je veština sistematske terapije tela dodirom u cilju održanja zdravlja, nege i lepote tela. Cilj svake konkretne masaže je uspostavljanje ravnoteže i pravilnog odvijanja životnog procesa organizma.

Masaža stimuliše i smiruje, oslobađa napetost, opušta muskulaturu, daje osećaj vlastite sigurnosti, uspostavlja psihofizičku i energetsku ravnotežu, vraćajući životnu snagu organizmu.

Ne postoje dve iste osobe tako da ni masaža nije ista za svaku osobu.

Možda je način izvođenja pokreta isti, ali brzina pokreta, jačina pritiska, kao i vrsta i dužina trajanja masaže, vrlo su individualni i prilagođavaju se svakom ponaosob.

VRSTE MASAŽA:

Terapijska-medicinska masaža
Yumeiho masaža
Ajurvedska masaža
Orang Malu masaža
Buđenje čula čokoladom
Ampuku masaža
Masaža toplim kamenjem

Aromaterapija

Priroda nam je dala mnoge, ako ne i sve odgovore. Na nama je da ih prihvatimo, razumemo, odgonetnemo, prilagodimo i upotrebimo.

Biljke su oduvek igrale važnu ulogu u ljudskim delatnostima. One obezbeđuju hranu, odeću i lekove, a svojim mirisom takođe deluju na emocije i misli koje stvaraju prijatnu atmosferu.

Nastanak aromaterapije može se pratiti kroz istoriju čovečanstva tokom šest hiljada godina razvoja religijskih rituala, socijalnih prilika i medicinske prakse. Smatra se da su Kinezi otkrili velike medicinske moći biljaka oko 4.500 godine pre nove ere. Ipak, Egipćani su zaslužni za prepoznavanje i potpunu eksploataciju vrednosti aromatičnih supstanci.

Tvorac naziva aromaterapija je francuski hemičar Gatfos koji se bavio ispitivanjem etarskih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih preparata. Prilikom eksplozije u laboratoriji zadobio je opekotine po rukama i, da bi ublažio bol, uronio je ruke u posudu sa lavandinim uljem. Tako je otkrio da to ulje ne samo da deluje antiseptički, već i znatno ubrzava zarastanje rana i lečenje opekotina.

Aromaterapija je danas pre svega profilaktička metoda, način održavanja dobre fizičke i psihičke kondicije, način ublažavanja svakodnevnih tegoba i način ulepšavanja života. Bliska je srodnim područjima nekonvencionalne medicine kao što su masaža, akupunktura i bioenergoterapija.

Pomoću aromaterapeutskih metoda etarska ulja veoma brzo prodiru u krvotok koji lekovite čestice raznosi po celom organizmu. Moć etarskih ulja da prodru kroz kožu je izuzetna. Vreme apsorpcije preko kože kreće se od 20 do 70 minuta, što je od izuzetnog značaja, jer je najvažnija osobina aromaterapije i etarskih ulja, brzina i svestranost njihovog delovanja.

Većina ulja sadrži najmanje 50, a neka mogu sadržati i do nekoliko stotina različitih hemijskih spojeva, pa je i to jedan od razloga što bakterije ne razvijaju rezistenciju prema etarskim uljima, kao što to čine prema antibioticima. Zbog tako kompleksnog sastava nema ni jednog etarskog ulja koje deluje samo na jednu bolest ili jedan tip tegoba. Etarska ulja se koriste u opštoj farmakologiji u mnogim zemljama, naročito u Francuskoj, Švajcarskoj i Engleskoj. Lekovi se prave od čistih aromatičnih esencija ili se mešaju sa drugim elementima.

Kao i sve ostalo u životu tako i etarska ulja imaju svoju dobru i lošu stranu. Ona su u glavnom veoma blagotvorna ali neka od njih mogu biti i toksična. Možete ih upotrebljavati na razne načne: kao mešavinu ulja za masažu, za inhalaciju, za osveženje prostora, kao dodatak preparatima za negu lica i tela, u kupkama, u sauni, za pripremanje jela, pića i kolača, za negu kućnih ljubimaca...

Možete ih koristiti na svakom koraku i u svakoj prilici, ali je veoma važno da upamtiti osnovno pravilo aromaterapije koje glasi:QUANTUM SATIS, što znači, taman onoliko koliko treba. Morate se strogo pridržati propisanih doza jer, samo jadna kap više, nekada može izazvati toksičnu reakciju.

Nega lica i tela

Biti lep, a to znači osećati se dobro u sopstvenoj koži, glavni je preduslov društvenog, porodičnog i ljubavnog života.

S obzirom na lepotu, nisu svi jednaki na početku ali, trebalo bi da svako izvuče najbolje iz onoga što mu je nasleđem pripalo.

Od toga čime se i kako negujemo, zavisi zdravlje naše kože i lepota izgleda. Ako je pravilno čistimo i hranimo, preparatima bez ili sa što manje konzervansa i veštačkih komponenti, biće nam veoma zahvalna, a zauzvrat će nam pružiti zadovoljstvo i samopouzdanje.

NEGA LICA

 • - bioliški tretman lica
 • - tretmani aknozne kože
 • - tretmani za regeneraciju
 • - tretmani za umanjenje bora
 • - lifting tretmani
 • - regeneracija i povećanje usana
 •  

NEGA TELA

 • - piling kože leđa
 • - tretmani regeneracije kože tela
 • - regeneracija kože aromaterapeutskom kremom
 • - regeneracija preparatima na bazi ćilibara
 • - regeneracija mineralnim blatom
 •  

TRETMANI PROTIV CELULITA

 • - anticelulit masaža
 • - vakuum terapija
 • - anticelulit pakovanja

PEDIKIR

Stara latinska poslovica kaže: “Zdravo telo stoji na zdravim nogama”.
To je sasvim dovoljno da shvatimo zašto su stopala tako važan deo tela, kako u zdravstvenom tako i u estetskom pogledu. Redovnom negom stopala priuštićete svom telu zdravlje i lakoću koraka, a svom duhu lepotu zavođenja.

MANIKIR

Ruke su sredstvo komunikacije. Svakodnevno dajemo svoju i uzimamo ruku drugog, jer imamo potrebu da dodirujemo, budmo dodirnuti i da ispričamo priču bez reči.
Meke i negovane ruke izraz su poštovanja i samopoštovanja.

Foto

ORANG MALU Čajevi, melemi Beograd
ORANG MALU Čajevi, melemi Beograd
ORANG MALU Čajevi, melemi Beograd