AKUD BRANKO KRSMANOVIĆ

Kulturno umetnička društva Beograd

Adresa: Balkanska 4/I
Beograd Telefon: 011/3613 - 451, 3613 - 869
E-mail: krsmanovic@beotel.net
Sajt: www.krsmanovic.org

4/ 5stars

Već 120 godina studenti beogradskih fakulteta se okupljaju da bi svoje talente i umetničke afiniteta iskazli kroz pesmu, igru sviranje i glumu u ansamblima koji čine Akademsko kulturno - umetničko društvo Branko Krsmanović. Naime 1884 godine osnovan je Akademski hor Obilić , 1922 godine Akademsko pozorište, a 1945 godine ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike. U samom osnivanju ove kulturne asociacije postojala su još dva ansambla, tj. orkestra, jaaz i simfonijski koji su tokom šezdesetih godina prestali sa radom a njihovi članovi postali vodeći muzičari profesionalnih ansambala - Simfonisjkog i Jaaz orkestra RTS i Beogradske filharmonije.

Trenutno svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji društva širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija u svakom ansamblu ponaosob koji su svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume.
Pored aktivnosti u domaćim sredinama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspehe redovnim nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpoznatijim koncertnim salama širom sveta. To je niska bisera koja u kontinuitetu sve do danas postaje sve bogatija. Epitet Ambasadori dobre volje i kulture naše društvo dobilo je u svetu zahvaljujući visokom kvalitetu izvedenih programa.
Pored ansambala, u svom sastavi društvo ima i agnciju ABK koja se bavi organizacijom koncerata kako svojih ansambala tako i gostujućih. Dosadašnjom organizacijom koncerata i gostujućih ansambala zauzima značajno mesto među organizacijama slične delatnosti.

Prijem novih članova u ansamble Krsmanovića obavlja se sredinom septembra svake godine.

Glumite, pevajte svirajte i igrajte sa nama ! Pridružite nam se i priuštite sebi život raspevanijim, razigranijim, lepšim, kulturnijim ... postanite deo kulturne elite Beograda , Srbije i sveta.

AKADEMSKI HOR OBILIĆ
osnovan je 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu, tadašnjoj Velikoj školi, pod nazivom Akademsko pevačko društvo Obilić. Horom diriguju Josif Marinković, kasnije Stanislav Binički, Jovan Bandur, Lovro Matačić, Svetolik Pašćan i Branko Dragutinović.
Nekoliko godina po obnavljanju rada /1945.godine/, pod rukovodstvom maestra Bogdana Babića, hor / pod imenom Akademski hor Branko Krsmanović / postaje značajan činilac tadašnje jugoslovenske muzičke produkcije, o čemu svedoče brojna priznanja : prve nagrade u Arecu, Langolenu, Moskvi, Beču, Minhenu, ...

Od 1981. god. profesor g-đa. Darinka Matić - Marović je dirigent i umetnički rukovodilac hora. Ona svojom velikom kreativnošću, energijom i entuzijazmom postiže najviše umetničke domete Akademskog hora Branko Krsmanović na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni.
Među najveće uspehe hora ubrajaju se: osam tromesečnih turneja po SAD i Kanadi ( preko 500 koncerata ) kao i turneje po Švedskoj, Finskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, NR Kini, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Mađarskoj, Grčkoj, učešće na proslavi 2000 godina hrišćanstva u Rimu i na Prvom svetskom horskom festivalu u Beču 2001., 2003. na jubilarnom 25. Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Santoriniju.

Poslednje međunarodno gostovanje realizovano je u julu 2004. na 4. Međunarodnom horskom festivalu u Puebli ( Meksiko ).
Ansambl je nastupio u najpoznatijim dvoranama sveta: Karnegi Hol u Njujorku, Akropolis opera u Nici, Konserthuset u Stokholmu, Sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sala Berlinske filharmonije, Sala Losanđeleske filharmonije, Konstitjušn hol u Vašingtonu, Irodio teatar u Atini kao i Zlatna sala Muzikferajna u Beču.

Jugosloveni su pevanje učinili integralnim delom svakodnevnog života otkako se pamti i očigledno se tradicija održava. Dospeti u hor Branko Krsmanović, koji je potekao sa beogradskog univerziteta, je isto toliko teško kao i sastavljanje olimpijskog tima.
The San Francisco, Chronicle
Pevanje je bilo i dobro prostudirana i sveže i snažno. Apsolutna preciznost a taca, izdržani pianisimo tonovi, koordinirana glisanda i nagle dinamičke promene - pevači su izvršavali instrukcije kao da predstavljaju jedan jedini instrument.
New York Times


Akademsko pozorište
osnovala je grupa studenata Beogradskog Univerziteta 1922. godine na sastanku u hotelu Moskva. Od svog nastanka bilo je avangardno, okrenuto novim piscima i modernijem teatarskom izrazu. Period od 1922 - 1941 obeležen je postavljanjem najznačajnijih komada dramske literature. Po završetku drugog svetskog rata, Akademsko pozorište deluje u okviru AKUD Branko Krsmanović".

Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao Umetnički rukovodilac deluje čitavu deceniju. Predstave koje su sačinnjene u tom periodu, ocenjeni su od publike i kritike kao zrela scenska ostvarenja koja repertoarski i izvođački, unose svežinu u naš pozorišni život. U to vreme su veoma uspešno delovali mladi pisci, Aleksandar Obrenović, Jovan ]irilov i Bora Drašković.
Ređaju se Festivali u zemlji i van nje, osvajaju se brojne grupne i pojedinačne nagrade i priznanja, menjaju se Umetnički rukovodioci i reditelji, smenjuju se generacije mladih i talentovanih amatera, a Akademsko pozorište ostaje nadahnuto i avangardno, darujući svoje najbolje pojedince pozorišnoj umetnosti kao profesionalne glumce, reditelje, pisce, scenografe, kostimografe, ...

U ekspanziji studentskog pozorišnog amaterizma, Akademsko pozorište je sve prisutnije na međunarodnoj sceni. Učestvuje na festivalima u Nansiju, Vroclavu, Istambulu, Erlangenu, Liježu , Bezansonu, Potsdam, Prag i dr., redovno osvajajući značajne nagrade. Organizuju se sa velikim uspehom turneje po Italiji, Česškoj, Poljskoj, Engleskoj, Holandiji, Francuskoj, Finskoj, Mađarskoj, Nemačkoj i Bugarskoj.

Ansambl narodnih igara i pesama
osnovan 1945. godine kao jedna od aktivnosti kulturno umetničkog društva studenata Beogradskog Univerziteta. Prvu zvaničnu afirmaciju je stekao na festivalu omladine Jugoslavije 1948. godine. Dolaskom /1949.god./ Branka Markovića, prvaka Baleta Beogradske opere, Ansambl je započeo sa radom na studioznom oplemenjivanju bogatog folklornog nasleđa našeg naroda. Sticanje Internacionalnog iskustva i ugleda, počelo je gostovanjem u Nemačkoj / svetski festival studenata u Minhenu / 1951. da bi već na Balkanskom festivalu / Ankara 1954. / poneo epitet najboljeg. Punu zrelost Ansambl je potvrdio osvajanjem zlatnih medalja na Svetskom festivalu omladine i studenata u Moskvi / 1957 / i Beču / 1959 /. Zlatna medalja grada Damaska je upotpunila ovu zlatnu žetvu.
Najviša priznanja u zemlji i inostranstvu, osvojene nagrade na mnogobrojnim Festivalima, uvrstile su ovaj Ansambl u red najpoznatijih u zemlji i inostranstvu i donela im epitet Ambasadora dobre volje i kulture.
Među najznačajnijim gostovanjima na svim kontinentima / sem Australije / ubrajaju se: osmomesečna turneja oko sveta, pet gostovanja u zemljama Latinske Amerike i četiri tromesečna gostovanja u SAD i Kanadi. Nastupi u najuglednijim salama ( Palata Šajo, Boqšoj teatar, Beqas Artes, Pariska i Rimska opera, Karnegi hol ... ) samo su potvrdili visoki ugled koji Ansambl uživa.
Poslednjih godina ansambl je gostovao u Izraelu, dva puta u Kini, na Mediteranskim igrama u Tunisu, Balkanskom festivalu u Ohridu, festivalima u Grčkoj i Sloveniji a poslednje gostovanje je realizovao na Svetskom festivalu folklora u Dramondvilu ( Kanada ) u julu 2004.

Nigde se ne može naći slikovitiji i raznovrsniji folklor. I nikada nisam video igračku priredbu koja je bila lepša od priredbe Jugoslovenskog nacionalnog baleta Krsmanović kada se pojavio u Karnegi holu... To je najveći doživljaj u mom pozorišnom iskustvu tokom mnogih godina (Peter Bloch).
CANALES MAGAZINE, NEW YORK


Orkestar je ritmično i toplo pratio igrače i pevače, a kada je nastupio sam pokazale se osobenost i bogatsvo ovog ansambla: njegova homogenost koja je nesumnjiva vrednost Branka Krsmanovića.
GAZZETTE DE LAUSANNE, SVAJCARSKA

Ansambl narodne muzike
osnovan je 1951 godine na čelu sa violinistom Vlastimirom Jelićem. Najistaknutiji muzičar u tom orkestru u ranim posleratnim godinama bio je harmonikaš Toša Elezović. Od 1957. godine Ansambl narodne muzike ravnopravno doprinosi umetničkom kvalitetu i uspehu ostvarewima Ansambla narodnih igara i pesama Branko Krsmanović kao njegov integralni deo negujući vrednosti i lepotu folklorne umetnosti. Ansambl je postigao značajne uspehe na Međunarodnom muzičkom podijumu u Nju Orleansu (SAD) 1976. godine i u Belgiji i Holandiji 1987. godine. Najveći uspeh ovog orkestra je osvojena zlatna medalja na Svetskom festivalu omladine i studenata u Moskvi 1957. godine.
Zajedno sa ansamblom narodnih igara, ansambl narodne muzike beleži mnoge uspehe na inostranim turnejama osvajajući brojne nagrade, medalje i diplome. Repertoarom koji obuhvata kulturno nasleđe iz svih delova bivše Jugoslavije, ansambl narodne muzike doprinosi kulturnom uzdizanju mnogih lokalnih zajednica, kao i unapređenju kulturnog života uopšte.
Sa velikim uvažavanjem za njihov trajni doprinos, treba pomenuti rukovodioce i pedagoge koji su uzdigli ovaj orkestar: Miodrag Janoski, Vladeta Kandić, Dušan Šaponja, Dušan Suvajac, Aleksandar Čutaja i drugi.

Visoki izvođački kvaliteti odlikuju Ansambl narodnih igara i pesama Branko Krsmanović, bilo da je reč o muzici ili igri. Teško je naći ansambl koji postiže sličnu perfekciju.
The Peking Daily

Fenomenalan orkestar! Naročito klarinetista koji svira prelepe melodije. Da čovek pomisli kako njegova muzika može da zavede zmiju da igra po taktu te muzike. On je definitivno najbolji instrumentalista trenutno u Tokiju.
The Moinichi Shimbun , Tokyo