KOD KAPETANA

Riblji restorani Beograd

Adresa: Kej Oslobođenja 43, Zemun
Beograd Telefon: 011/2103-950, 063/8030-741
E-mail: kodkapetana@yahoo.com

4.5/ 5stars

Na obali Dunava, pri kraju Dunavskog keja u Zemunu, koji još uvek čuva duh minulih, boemskih vremena, smestio se restoran KOD KAPETANA. Prijatno mesto kojim sa puno umeća i iskustva kormilari neobični kapetan Dragan Martinković, poreklom rođeni Beograđanin, baštini u punom smislu reči odličnu reputaciju kultnog mesta devedesetih, restorana Dionis - (nalazio se na uglu ulica Požarevačke i Božidara Adžije).
Dobri poznavaoci kuhinje uglednog beogradskog ugostitelja znaju da u ovom restoranu mogu uvek da nađu sveže plodove mora, specijalitete od morske i rečne ribe, kao i kulinarske specijalitete od divljači. Morski program uključuje, između ostalog, prstace, gambore i ribu (rep od grdobe, list, fratar, zubatac, brancin, sanpjer, škarpina, kernja).
Kuvari restorana Kod Kapetana preporučuju specijalitete kao što su buzara sa prstacima i gamborima i hobotnica na kapetanov način (po specijalnim, još neotkrivenim receptima). Od rečne ribe, primamljiva je somovina na žaru, somovina na mlinarski, dunavski smuđ na žaru i na smederevski način itd. Inače, svaki dan se spremaju ukusne čorbe (od rečne, morske ribe).
Ako ste ljubitelj mesa. Kapetanova kuhinja ima i za vas bogat program: biftek, piletinu i ćuretinu na sto načina, teletinu na žaru i u raznim sosovima... Prvoklasna njeguška pršuta i vanserijski sirevi, Paški i Grbaljski, pravi su izbor za istinska gurmane, jer se radi o izuzetnim sirevima iz maslinovog ulja, poreklom iz Crne Gore.
Pravo iznenađenje, međutim, čeka one radoznalije, željne da probaju nešto novo. - Kao i u prethodnom restoranu Dionis, volim da se igram sa ukusima slano- slatko, pa rado nudim svojim gostima biftek u ananasu, kombinaciju koja se jako dobro uklapa. Ponosan sam na činjenicu da sam dosta Beograđana naučio da jedu slano- slatko, što nije išlo baš glatko, jer je to bila novina kod nas, kaže Dragan Martinković, vlasnik restorana.
Da se radi o zaista izvanserijskom ugostitelju svedoči podatak da je meni već pomenutog Dionisa uključivao i aligatora i kengura!
Posebna priča su lovački specijaliteti. Svakodnevno se služe: pašteta od zeca, pašteta od fazana kao predjelo, a od glavnih jela tu su fazan u sosu od pomorandže, patka u sosu od višnje, više vrsta gulaša (divlja svinja ili srna), špikovana ili rolovana srnetina. Od 09.02.2009. godine počinju Lovački dani u trajanju od mesec dana. Za to vreme služimo širok izbor divljači.
Sve to služi se sa češkim knedlama, kroketima, njokama, sa džemom od ribizle ili kupine, sa suvim šljivama kuvanim u kori od jabuke itd.
Uz vrhunska buteljna domaća i strana vina, u restoranu Kod Kapetana može se ručati udvoje za 1.800 dinara (za zahtevnije i do 7.000 dinara).
Uobičajene cene kafe i bezalkoholnih pića najbolje govore o domaćinu, koji je spojio vrhunsku uslugu, kvalitet, ekskluzivnost i ponudu za najširi krug ljudi.