Svojom izuzetnošću Beograd je inspirisao mnoge, a uzvraćeno mu je velikom čašću. Srpska prestonica odlikovana je čak četiri puta za junaštvo i požrtvovanost njegovih žitelja. Orden legije časti, Ratni krst, Karađorđeva zvezda i Orden narodnog heroja, blistaju na prsima Beograda i ostaju svetionik i podsetnik za sve buduće naraštaje.

Istorija Beograda, kao i ljudske sudbine ispletene na njegovim ulicama i sokacima ispunjene su jednako ljubavlju i radošću, suzama, krvlju i strahom. Ipak, kroz sve nedaće, Beograd je uvek trijumfovao nalazeći snage da vrati osmeh na svoje i lica svih u njemu.

Foto: Wikipedia - Francuski Orden Legije časti 

Francuski Orden Legije časti

Za žrtve, hrabrost i veličanstveni otpor u Velikom ratu, Francuska je Beograd odlikovala Ordenom Legije časti, navodi se u dekretu koji je potpisao francuski predsednik Aleksandar Miteran.

"Jednoj od prvih i najvećih žrtava Velikog rata, čije stanovništvo, uprkos bombardovanja i neprijateljske okupacije, neprestano davalo dokaze neumornog herojstva, bilo veliki simbol odbrane, a zatim pobeda herojske nacije, koja je odlučila da ne propadne", navodi se u obrazloženju.

Samo odlikovanje je Gradu uručio francuski maršal i počasni vojvoda Srpske vojske Luj Franše D'Epere 28. 12. 1920. godine.

Sam maršal D'Epere bio je oduševljen srpskim vojnicima koji su ga impresionirali tokom proboja Solunskog fronta. Naime, u zoru 15. septembra 1918. godine, D'Epere naređuje da se krene u akciju proboja, u kojoj je srpska vojska odigrala ključnu.

 

Video: Jugoslavenska kinoteka - Maršal Franše D'Epere u Beogradu 1936. godine

"Ogromna želja vodila je vojnike iz pobede u pobedu. Francuska komora na konjima jedva je stizala srpsku pešadiju... Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobavljanja hrane francuskim trupama koje napreduju... Samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije - oni idu napred poput tornada", govorio je D'Epere.

Francuski maršal je posebno isticao ulogu srpskog seljaka.

"To su seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I, eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine", izjavio je svojevremeno D'Epere.

Inače, Orden Legije časti, pored Beograda, dobila su još samo pet nefrancuskih gradova – Lijež, Luksemburg, Volgograd, Alžir i Brazavil.

Foto: Wikipedia / Realismadder - Čehoslovački Ratni krst dodeljen Beogradu

Čehoslovačko odlikovanje Ratni krst

Svoje najveće vojno odlikovanje za period Prvog svetskog rata - Ratni krst za 1914-1918, Čehoslovačka je Beogradu dodelila 1918. godine za izuzetnu junačku odbranu grada, zajedničku borbu protiv neprijatelja i junačka dela u borbi za nezavisnost.

Međutim, usled različitih okolnosti, orden je Beogradu uručen tek 1926. na Vidovdan 28. juna.

Inače, iste godine, ovo odlikovanje dobila su još dva srpska grada – Šabac i Kragujevac.

Grafika: Wikipedia / Robert Prummel - Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima

Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima

Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima ustanovio je kralj Petar I još 1. januara 1904. godine. Beograd je ovo odličje poneo 18. 5. 1939. Samo odlikovanje Beogradu je dodeljeno na dvadesetpetu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata i na proslavi Spasovdana, gradske slave.

Foto: "Vreme", 1939. - Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, uručen je Beogradu 1939. godine

Nakon što je Patrijarh Gavrilo obavio slavski obred, izaslanik Kralja general i tada Ministar vojske i mornarice Milutin Nedić je održao govor, a potom ovo najviše ratno odlikovanje predsedniku Beogradske opštine, gospodinu Vladi Iliću.

Svečanost je okončana pojanjem "Tebe Boga hvalimo".

Foto: Wikipedia / Pinki - Orden Narodnog heroja Jugoslavije, dodeljen je Beogradu 1974. godine

Beograd narodni heroj

Orden narodnog heroja, koji je stican za "herojsko delo na bojnom polju i herojsko držanje pred neprijateljem", Beogradu je dodeljen 20. oktobra 1974. godine.

Povod za dodelu Ordena bila je trideseta godišnjica od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a svečanost se odigrala u Hali "Pionir".

Prilikom predaje odličja predsednik Josip Broz Tito je održao govor, a potom Orden predao Živoradu Kovačeviću, predsedniku Skupštine grada Beogarda.

U ukazu o dodeli ordena stoji:

"Predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije odlučuje da se, za junačke otpore stranim zavojevačima i neuništivi slobodarski duh, za herojska dela i bezbrojne žrtve u narodnooslobodilačkoj borbi i za istaknuti doprinos revolucionarnom socijalističkom preobražaju Jugoslavije, odlikuje, Ordenom narodnog heroja, Grad Beograd."

Foto: Wikipedia / Muzej istorije Jugoslavije - Obeležavanje 30. godišnjice oslobođenja Beograda

Ovim odlikovanjem Beograd je stekao počasno zvanje Grada heroja, kao treći grad po redu (nakon Ljubljane kojoj je Orden dodeljen 1970. godine i Drvara, koji je odlikovan 21. maja 1974.).

Inače, godinu dana kasnije, ovo odličje dobili su i Cetinje, Zagreb, Prilep, Priština i Novi Sad. Ideja je bila da u svakoj republici i pokrajini postoji grad heroj čime bi se osnažili bratstvo i jedinstvo unutar države.