Mnogi misle da je Dedinje rezervisano samo za najbogatije stanovnike Beograda i njihove vile. Ipak, ovaj deo grada krije i jedan veliki i nadasve značajan bolnički kompleks – KBC "Dr Dragiša Mišović".

Objekat 2142

Nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Jugoslavije, na lokalizaciji između ulica Ljutice Bogdana i Ulice heroja Milana Tepića, počinje izgradnju objekta "2142", odnosno "Bolnice Dragiša Mišović".

Ujedinjenjem bolnica "Dr Dragiša Mišović", "Železničkog saobraćajnog medicinskog centra", "Ginekološko akušerske bolnice" i "Specijalne dečije bolnice za plućne bolesti i TBC", 1978. godine nastaje Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" koji otvara vrata svima kojima je potrebna medicinska pomoć.

Danas je ovaj KBC proširen i na kliniku za prishijatriju i neurologiju, ORL, urologiju, anesteziju i reanimaciju, službu za endoskopiju i druge medicinske i nastavno-naučne delatnosti.

Princeza Katarina je 2002. godine postala zvanični patron KBC "Dr Dragiša Mišović – Dedinje". 

Foto: Ivana Radojičić

KBC Dr Dragiša Mišović pod bombama 

Na Spasovdan, 20. maja 1999. godine, nebo nad Srbijom ponovo su zaparale bombe. NATO agresija trajala je već skoro dva meseca, i tog, 58. dana napada, desilo se nešto što niko nije mogao ni da zamisli da je moguće – bombardovan je KBC "Dr Dragiša Mišović".

Nemoćni pacijenti slušali su kako projektile koji su sve bliže padali. Iako se u blizini nalaze vojni objekti, tadašnje "pametne bombe" bile su elektronski navođene i to sa velikom preciznošću. I pored toga, NATO je gađao bolnicu, kasnije se pravdajući kako je to bila tek kolateralna šteta. Greška granate koja je trebalo da pogodi kasarnu.

Jedna bomba direktno je pogodila odeljenje za intenzivnu negu Klinike za neurologiju u kojoj su ležali teško oboleli ljudi, nepokretni i bolesnici u komi. Nažalost, život su izgubila tri pacijenta i noćni čuvar bolnice.

Nedaleko od ove klinike nalazi se i Klinika za akušerstvo u kojoj je, u trenutku napada, u toku bilo nekoliko porođaja.  Par minuta po rođenju malog Luke, dok su njegovu majku ušivali nakon carskog reza, staklo sa vrata i prozora porođajne sale raspršilo se na sve strane, a plafon se urušio. Pukom srećom izbegnuta je velika tragedija.

U ovom napadu, povređeno je nekoliko porodilja.

U strahu od novih ataka, medicinsko osoblje moralo je u podrum da evakuiše trudnice, majke i novorođenčad, ali i bolesnike ostalih klinika. Nažalost, u ovoj noći, živote je izgubilo i sedam pripadnika protivpožarnog odeljenja gardijske brigade Vojske Jugoslavije, koji su dežurali ispred bolnice. 

Foto: Ivana Radojičić - Vojska u akciji dezinfekcije parka u blizini KBC "Dragiša Mišović"

Covid centar

Virus SARS cov2 2020. godine zaustavio je život u Srbiji. Bolnice su se brzo punile obolelima od Covid-19 – bolesti koju prouzrokuje ovaj virus, te je, radi adekvatnog zbrinjavanja, jedan deo KBC "Dr Dragiša Mišović" pretvoren u Covid centar.

Danonoćno zalaganje i borba medicinskog osoblja ove bolnice, omogućili su da pacijenti imaju svu neophodnu negu i pomoć kako bi se borili protiv ovog, novog virusa.

U porodilištu KBC "Dr Dragiša Mišović" osnovano je i posebno odeljenje, takozvano Covid porodilište. U njemu su smeštane novopočene majke zaražene ovim virusom. Pod punom zaštitnom opremom koja obuhvata maske, naočare, vizire, skafandere, kape i nekoliko pari rukavica, hrabri medicinski radnici bez trenutka odmora brinli su o zaraženim trudnicama. Pune straha i neizvesnosti, ove žene nisu mogle da vide lica osoba koje su o njima vodile računa. Prepoznavale su ih po očima, sakrivenim iza zaštitnih naočara koje im se usecaju u kožu i imenima napisanim flomasterom na skafanderu, znajući da se iza vizira i maski kriju osmesi koji dočekuju novorođene bebe.

Na drugom kraju ovog KB centra, u intenzivnoj jedinici, bilo je kao u košnici. Lekari i tehničari jurili su da pomognu bolesnima čije stanje zahteva stalno praćenje i oprez. Jer u trenu situacija je mogla da se preokrene.

Svako ko poboljšanog zdravstvenog stanja, a naročito ako je "skinut" sa respiratora,  napusti intenzivnu negu čini to uz aplauz osoblja. Zauzvrat, svake večeri u 20h, Srbijom se prolomio aplauz. Sa terasa i prozora, iz dvorišta, sa krovova, iz garaža, ko se gde zadesio, dlanovi su se spajali u znak počasti svim medicinarima u "Mišoviću", ali i u svim drugim bolnicama i zdravstvenim centrima u Srbiji.

Prvi deo priče o KBC "Dr Dragiša Mišović":

KBC "Dr Dragiša Mišović" (1. deo): Tri priče – jedna bolnica