Pred oko 5.000 gledalaca, na pesak tašmajdanske arene ovog 2. oktobra 1971. izlazi čuveni španski toreador Luis Migel Domingin. Toreador koga je opevao Hemingvej, čovek sa kojim je drugovao Pikaso, muškarac uz koga je uzdisala Ava Gardner.

Pred njim je zver iz Galicije teška 4 tone. Brdo mišića, oštrih rogova koje neće oklevati da upotrebi. Jasno je da ovaj Ferdinand nije tu kako bi mirisao cveće. 

A sada EPP

Imamo čast da prisustvujemo izvanrednom događaju – španska korida, po prvi put u istoriji održava se van Iberijskog poluostrva.

Koridu na Tašmajdanu Beograđanima je omogućilo trgovinsko preduzeće "Zadrugar" koje je, pored velikog Dimingina, u srpsku prestonicu dovelo i mladog matadora Roberta Pilesa, od samo 18 leta, ali i Alfreda Kondea, rehoneadora, torera koji se bori na konju.

I ne samo to. "Zadrugar" je organizovao svečanu paradu uz pratnju španskog orkestra koji svojom virtuoznošću pružaju podršku svirajući na tribinama Tašmajdana.

Protivnici klanice 

U duhu vrele španske krvi, strasti građana uzburkane su i pre početka koride dok su promotivni plakati i leci bacani iz aviona.

Društvo za zaštitu životinja oštro je protestvovalo tražeći da se "klanica bikova" zabrani, a organizatori su već potrošili više od predviđenih sredstava za postavljanje arene. Zaštitnici životinja imali su i medijskog saveznika – kišu koja je koridu odložila za čitavih mesec dana i omogućila im da produže svoj protest.

Dimitrije Kovačević, ondašnji upravnik Sportskog centra "Tašmajdan", odmah je reagovao rekavši da će "od svih koji se bune protiv koride tražiti da donesu uverenje da su vegetarijanci".

Ole! Krvava borba mogla je da počne.

Na rogovima bika

Domingin u belom matadorskom odelu "traje de luces" izgleda veličanstveno dok crvenim plaštom razjaruje bika.

Ali… Šta se to događa?

Toreador se sapleo, pao i završio na rogovima bika. Životinja se snažno upire pokušavajući da probode Domingina. Pritrčavaju svi pomoćnici i pokušavaju da odvoje razgoropađenu zver.

Ko je mogao ovo očekivati. Domingin se 15 put u životu našao pod rogovima bika.

Pogledajmo bolje… Gužva se razilazi.

Dobro je. Domingin je ustao i pozdravlja publiku koja je ostala bez daha. Malo su mu povređena desna noga i ruka. Hramajući, torero napušta bojište.

Upravo smo dobili vest da lekari Dominginu ukazuju pomoć. Primio je teške udarce i imao sreće što je ostao živ. Neizvesno je šta će se dalje dešavati.

***

Aplauz. Hrabri matador ipak se prkosno vraća na pesak arene. Ponovo je stao pred bika.

Vešt manevar i… Domingin maestralno zariva mač, jednim udarcem ostavljajući bika mrtvog na zemlji.

Publika aplaudira matadoru koji im odmahuje sa osmehom na licu.

Publika navijala i za bika

Kako se čini, Domingin se u potpunosti oporavio od napada bika i odlučio da izazove sudbinu još jednom. Započela je borba sa novim bikom.

Matadoru ovog puta pomažu pikadori na konjima. Dugim kopljima probijaju vrat bika kako bi ga primorali da spusti glavu i tako olakšaju Dominginu borbu.

Publika je na nogama. Počinje da zviždi toreadorima i, prema svemu sudeći, navija za bika uzvikujući "Ole!". I to za svih 100 dinara, pozamašnu svotu koju su morali da izdvoje za kartu i prisustvo na ovom spektaklu.

Domingin je, uprkos svemu, ubio i drugog bika, a to je učinio i rehoneador Alfredo Konde prikazujući izuzetnu veštinu sa kopljem.

Hrabri mladi matador na kolenima

Usledio je nastup, koliko mladog, toliko i hrabrog Roberta Pilesa. Mršavi i, na oko, nejaki matador je odlučio da publiku počastvuje jednim od najtežih načina borbe sa bikom – na kolenima.

U ovom položaju toreador se jako teško kreće. Mora posedovati čelične živce, srce lava i oko sokolovo kako bi, u deliću sekunde, mogao da izbegne smrtonosne rogove razjarene zveri.

Piles svakim potezom ostavlja publiku bez daha i na ivici živaca. Ovu borbu niko ne gleda sedeći. Kako li je tek samom Robertu dok na pesku tašmajdanske arene smrti gleda direktno u oči.

Ovaj mladić je neverovatan. Ne želi bilo čiju pomoć. Ne preza od toga da u najtežim momentima borbe ostane biku "na crti". Roberto rizikuje čak 4 puta i zabada bandiju (kratko sečivo sa dugačkom drškom) u telo bika.

Svoju prvu borbu koju je posvetio publici, Piles maestralno završava i odmah započinje drugu. Neverovatan mladić.

Nažalost, naporna prva borba uzima danak. Roberto je prilično iscrpljen i drugog bika uspeva da ubije tek iz četvrtog pokušaja.

Prepoznajući hrabrost mladog matadora pred kojim je sjajna budućnost, publika ga je ipak pozdravila burnim aplauzom.

Ništa bez ražnja

Bol, krv i suze ostavljamo na tlu arene. Vreme je za proslavu.

Domingin i organizatori napravili su feštu u Skadarliji. Dakako, na ražnju se našao bik koji je hrabrog matadora oborio na zemlju. Komad mesa dobili su svi, a rep i uši, prema običaju, pripali su matadoru koji je životinju savladao. 

Kako bi se zahvalili jednom od najboljih boraca sa bikovima što je deo Španije doneo u Beograd, organizatori su mu poklonili gusle. Tako će i deo Srbije okititi Španiju.

Tako je završena korida na Tašmajdanu o koja će se pamtiti i o kojoj će se još dugo pričati.