Jednom prilikom smo zaključili da je Ulica kralja Petra od najvećeg istorijskog značaja za prestonicu. U njoj su skriveni svi slojevi kultura koje su naseljavale Beograd. Ali ako postavite pitanje najlepše ulice u gradu, sa poštovanjem prema kaldrmisanim skrovitim uličicama oko Gardoša i uzbrdicama i nizbrdicama koje prate obod Miljakovačke šume, veliki je broj onih koji će odabrati Krunsku.

Foto: Wikipedia / Nemezis - Genčićeva kuća u kojoj se nalazi Muzej Nikole Tesle, Krunska br. 51

Zbog svoje bulevarske lepote, pozicije i prilične mirnoće s obzirom na blizinu centra grada, Krunska ulica je poznata i po nizu ambasada i Muzeju Nikole Tesle koji, s druge strane, doprinose otmenosti ovog dela Vračara. Prvo ime ulice koja se prostorala od Pionirskog parka do Maksima Gorkog bilo je Nadeždina, nadenuto 1872. godine. I premda će Srbija ostati kneževina narednih deset godina, kada je dolaskom najpre kneza, a zatim kralja Milana na presto postala kraljevina, deo ulice je iste godine nazvan Krunska, po samoj kruni kao simbolu kraljevske vladavine. Ako konsultujete tablu u ulici o kojoj govorimo, podsetiće vas da je kruna kao simbol dostojanstva svoje države ušla u istoriju još u trinaestom veku, kada je stavljena na glavu Stefana Prvovenčanog. Ali vratimo se sada u 1872. godinu. Od tog trenutka do danas, ista ulica će promeniti ime čak 12 puta, što je čini rekorderom u glavnom gradu:

 • Nadeždina 1872-1896.
 • Krunska (deo) 1872-1896.
 • Gospodar Jevremova 1896-1900.
 • Kraljice Drage 1900-1903.
 • Gospodar Jevremova 1903-1904.
 • Krunska 1904-1916.
 • Poslanička 1916-1919.
 • Krunska 1919-1946.
 • Kneginje Perside (deo) 1933-1946.
 • Moskovska 1946-1951.
 • Proleterskih brigada 1951-1997.
 • Krunska od 1997.

Foto: Pinterest - Jedna od vila u Krunskoj početkom 20. veka

U čast kneginja i proleterijata

Trik leži u tome što je svaka vlast imala svoju ideju o tome kako ulica treba da bude podeljena, gde počinje i završava se (premda nema nijedne krivine ili skretanja) i - kakvog je imena dostojna. Nakon Nadežde, 1896. godine deo ulice preuzima ime Gospodara Jevrema, najmlađeg brata Miloša Obrenovića i deda budućeg kralja Srbije koga smo gore pomenuli - Milana. Početkom XX veka vraća joj se stari-novi naziv Krunska, da bi jedan deo svega tri godine nosio ime Drage Mašin, tačnije Kraljice Drage.

Uprkos uobičajenoj praksi da jedno znamenito lice dobija ulicu ili školu po svom imenu godinama nakon smrti, ovog puta je bilo obrnuto. Ulica Kraljice Drage je prestala tako da se zove iste godine kada je Mašin ubijena u Majskom prevratu, 1903. Izgleda kao da se kroz istoriju, kad god nije bilo nekoga sa skrivenim namerama ili "pametnjom" idejom, vraćalo se staro ime dok ne sačeka novu vlast. Tako je tabla sa starim natpisom "Krunska" bila vraćena na kuće u ulici i zadržala se 12 godina, kada se pretvorila u Poslaničku. Tri godine kasnije, era Krunske se vraća dok je 1933. ne zamenjuje Kneginja Persida.

Slika: Katarina Ivanović - kneginja Persida Karađorđević

Persida je bila jedna od najuticajnijih ženskih figura na političkoj sceni kako Kneževine, tako i Kraljevine Srbije. Supruga Kneza Aleksandra Karađorđevića bila je poznata i kao "mudra kneginja", budući da je nasuprot ustaljenoj praksi našla pravo na svoju reč, neskrivenu pod muškom politikom. To se odražavalo u samom knegnjinom nastupu, koji je bio odlučan i samouveren, ali i doprinosu kulturi i umetnosti. Za nju se vezuje nastanak prvog srpskog pozorišta i čast u vidu Velikog ordena za humanost i kulturnu delatnost koji joj je dodelio sultan Abdul Medžid, što je bio apsolutni izuzetak kada je u pitanju ženski rod.

Posle Perside, 1946. godine, vlast je odlučila da je vreme da se oda počast "pravoslavnoj braći", te ulica menja naziv u Moskovska. Sa jačanjem komunizma stižu novi predlozi i prioriteti, te 1951. dolazimo do Ulice proleterskih brigada. Mnogi stanovnici današnje Krunske i dalje je tako nazivaju, baš kao što će za neke Ulica kralja Milana zauvek ostati Ulica srpskih vladara. Tako dolazimo do 1997. godine, u kojoj se predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević uzdiže na mesto predsednika Savezne republike Jugoslavije. Tih dana Krunska ponovo postaje Krunska a njeno ime ostaje nepromenjeno do danas.