Ako patite od gubitka kose, znajte da niste sami. Prema naučnim studijama, više od 80% muškaraca pati od gubitka kose tokom života. No, ovaj poremećaj ne pogađa samo muškarce. Gotovo 50% žena se suočava sa gubitkom kose, što na osnovu istraživanja, može početi pre srednjeg doba.

Šta dovodi do gubitka kose?

Iako gubitak i proređivanje kose nije poremećaj opasan po život, on ipak može da ima ozbiljne psihološke posledice na kvalitet nečijeg života. To može da uzme mentalni i emocionalni danak. Istovremeno može da utiče na nečije samopouzdanje i na njihovu percepciju kako ih svet gleda. Takođe, može da dovede do depresije, anksioznosti i drugih emotivnih problema.

Premda je uvreženo mišljenje da je gubitak kose isključivo nasledni poremećaj, ipak ova nedaća premašuje genetički tlocrt. Tačno je da neki pripadnici jačeg, ali i nežnijeg pola imaju genetske predispozicije da su njihove folikule vlasi osetljive na određene hormone u telu. Ovi hormoni deluju na životni ciklus folikula vlasi što vremenom izaziva progresivno proređivanje koje naposletku može dovesti to ćelavljenja.

Ali, kao što smo napomenuli, mada geni imaju veliki udeo u proređivanju i gubitku, to nije jedini vinovnik. Drugi uzroci su zdravstveni problemi, lekovi, suplementi, ishrana, stres, kao i određeni frizerski tretmani. Dobra vest je da većina ovih uzročnika može da se identifikuje i otkloni ili leči, što će u konačnici dovesti do ponovnog rasta kose. Ipak, ako se zanemari, gubitak kose može da bude trajan.

Hrana za kosu

Pored toga što genetika i zdravstveni problemi igraju bitnu ulogu u gubitku vlasišta, mnogi naučnici veruju da loša ishrana ima svoj udeo u tome.

Nutritivni nedostaci negativno utiču na folikule vlasi. Zbog toga se preporučuje da ishranu upotpunite sa preko potrebnim vitaminima i mineralima. Šta više, izvesne hranljive materije su direktno povezane sa fazama rasta i gubitka. 

Dopunjavanje ishrane sa vitaminom C, biotinom, niacinom, gvožđem, cinkom i vitaminima B dobro dođe za zdravlje folikula vlasi. Takođe, eminentni stručnjaci vele da se rast kose može pospešiti uz pomoć ovih supernamirnica:

  • Orašasti plodovi - sadrže omega-3 masne kiseline, biotin, vitamin E i bakar
  • Ostrige - one su bogate cinkom
  • Škapi - puni su sa vitaminom B12, gvožđem i cinkom
  • Jam iliti batat iliti slatki krompir - on ima omega-3 masne kiseline, magnezijum fosfat, kalijum, natrijum, cink i vitamine A, B, C, K i E
  • Jaja - dobar izvor proteina, biotina, vitamina B, cinka, selena, sumpora i gvožđa
  • Spanać - sadrži gvožđe, beta karoten, folnu kiselinu, vitamin A i C
  • Šargarepa - ima vitamin A
  • Suve šljive - one imaju gvožđa u izobilju
  • Grašak - pun je sa gvožđem, cinkom i vitaminima B
  • Ovsene pahuljice - nabijene su cinkom, gvožđem i omega-6 masnim kiselinama

Stoga, najpre pokušajte da se na prirodan način borite protiv gubitka kose, te se konsultujte sa svojim frizerom, koji ipak najbolje poznaje vašu kosu, ima li napretka. Ako to ne urodi plodom, obratite se specijalisti kako bi se utvrdio tačan uzrok gubitka kose i na vreme krenulo sa neophodnim lečenjem.