Sami ste u nepoznatom gradu i delite hostelsku sobu sa nepoznatim ljudima? Evo nekoliko saveta kako da se dobro naspavate bez obzira šta vaši cimeri imaju na umu da rade tokom noći.

Uzmite privatnu sobu

Istini za volju, krajnje je očigledno. Privatne sobe daju vam kontrolu nad bukom, svetlom i drugim stvarima, ali ukoliko vam nije pošlo za rukom da pronađete hostel sa vrhunskom zvučnom izolacijom, i dalje ćete moći da čujete šta se zbiva van. Privatne sobu nisu papreno skupe kao što možda mislite, pogotovo ne ako odaberete hostel u samom centru grada ili druženo iznajmite apartman. U osnovi, ako ne možete da funkcionišete bez dobrog i dubokog osmočasovnog sna, onda nemojte uzeti prvu najjeftiniju sobu koju nađete. Izvagajte ponude hostela sa svojim finansijama, podvucite crtu i vidite šta realno možete da priuštite.

Opremite se

Šta radite sa priručnim priborom koji dobijete za prekonoćni let? Zgrabite ga, otvorite i uzmite čepiće za uši i masku za spavanje. Isto učinite u sobi ili spavaonici. Ako ste poznati po tome da imate lak san i ne možete da platite hotelsku sobu, uložite novac u kvalitetne višekratne čepiće za uši pre nego što se otisnete na put. Jednostavno, uštedećete sebi vreme na traganje i kupovinu čepića. Što se tiče maske za spavanje, zadržali ste onu aviona. Zar ne?

Steknite dobru rutinu

Rutina zvuči poput poljupca smrti za sve pustolove ili studente na programu razmene. Ali, ne govorimo o svakoj bogovetnoj noći. Samo o onim kada niste u provodu do sitnih sati i za promenu želeli biste da se šćućurite ispod pokrivača. Za početak istuširajte se, napravite sebi šolju biljnog čaja ili tople čokolade, iz očitih razloga nemojte kofein konzumirati, uzmite knjigu u šake i čitajte narednih sat vremena. Ili šta god funkcioniše kod vas.

Odomaćite se

Neki putnici mogu da spavaju gotovo bilo gde ima madraca, ali ako patite od nesanice, onda učinite da kutak bude dobro poznat. Izvadite i položite svoje štivo na policu, stavite sliku najvoljenih na noćni ormarići, vežite šal na zaglavlje kreveta ili pak postavite najdražu plišanu igračku pored sebe - tome ste garant posvedočili u sobama po hostelima. Opet, šta god funkcioniše kod vas. No, budite umereni. Ipak, delite prostor sa drugima.

Budite uverljivi

Hostelske spavaonice ima zajednički prostor, a to znači da uvek ima prostora za pregovaranje. Nastojte da se sprijateljite sa saborcima po rancu i pokušajte da im ugodite. Sasvim je izvesno da ćete zauzvrat dobiti malo mira i spokoja, ako ih zamolite lepo (ili oštro). Samo nemojte da sa vrata krenete da šefujete!

Ovo je bilo pet saveta, nadamo se korisnih, ukoliko ne možete da priuštite privatan smeštaj, a kvalitetan san vam je bitna stavka.