Po ulogama koje je tumačio, Jovan Janićijević se teško mogao svrstati među klasične filmske heroje. Prvi put se u glavnoj ulozi pojavio u filmu Praznik, kao prekaljeni vojni narednik. Dok nije 1969. godine zaigrao kao muzikant, igrao je uz legendarnog Pavla Vuisića i Batu Živojinovića.

Sa njim je drugovao i kada se ugase kamere. Često bi njih dvojica odlazili na igranke i u kafane, a družio se i sa pesnikom Brankom Miljkovićem. Među publikom je najviše naklonosti osvojio kao prostodušni muzikant. Pre nego što je umalo zasenio i Marlona Branda, pamtili su ga po ulozi Mikule Despotovića u seriji Građani sela Luga.

Tragedija koja je umalo zasenila slavu voljenog glumca

Početak ’70-tih godina zatiče Jovana u Sjedinjenim Američkim Državama. U to vreme se još razmatralo ko bi se od glumaca našao na setovima kultne drame Kum. Filmska ekipa je smatrala kako bi idealni protagonisti bili upravo italijanski ili balkanski glumci.

Ponudu je tada dobio i Janaćko. Uslov je bio da nauči engleski jezik, a Jovanova supruga i kći Ksenija već su bile gotove da se otisnu „preko bare“.

Janićijević se, pak, u Los Anđelesu zadržao svega mesec dana. Pamtio je i susret sa slavnim Džonom Vejnom, o čemu je pisala tada i američka štampa. Dani u Holivudu su mu prohujali za tren, a u Beograd se vraća po isteku vize.

U međuvremenu su se predomislili i tvorci filmske sage o Don Korleoneu: sve uloge su naposletku pripale američkim glumcima. Ipak, Jovanovu karijeru te godine nije preokrenula samo odluka velikih holivudskih zvezda.

U zimu godine 1971., seo je u svoj automobil sa još trojicom prijatelja. Vozeći Karađorđevom ulicom, izgubio je kontrolu u nameri da izbegne kamion koji je dolazio iz suprotnog smera. Sneg koji je napadao stvorio je još veću nevolju. Janačko je automobilom udario u banderu, a njegov suvozač je usled silovitog udarca na mestu izgubio život.

Popularnost koju je stekao je Jovanu ovoga puta zagorčala karijeru. Javnost je pomno ispratila suđenje, a veseli muzikant osuđen je na godinu dana iza rešetaka u požarevačkoj Zabeli.

Šaljive role koje su (ponovo) osvojile publiku

Iako nije postao „kum“, Jovan Janićijević se po odležanoj kazni ponovo okrenuo glumi. Kao umetnik koga je publika već zavolela od srca, i dalje je plenio rolama sa velikog platna (I bog stvori kafansku pevačicu, Valter brani Sarajevo), ali i malih ekrana (Majstori, Pozorište u kući, Specijalno vaspitanje).

Zatim se ’80-tih godina vratio komičnim ulogama. Zaigrao je u komedijama Moljac, Sekula i njegove žene, Sulude godine i Nema problema.

Godine 1992., domaća publika ga je ispratila i u komičnom ostvarenju Velika frka. Janaćko se tada pojavio uz nezaboravnog Gagu Nikolića, u ulozi koja će mu biti i poslednja.

Primivši brojna priznanja za talenat i posvećen rad, nesuđeni kum preminuo je iste godine u Beogradu. Po svakoj zasluzi, Jovan Janićijević počiva u beogradskoj Aleji zaslužnih građana.