Formirao je vlade, učestvovao u pregovorima, donosio važne odluke i bio jedan od najmoćnijih ljudi svoga vremena. Kao čovek koji se nalazio u centru dešavanja, Nikola Pašić bio je pod budnim okom javnosti te su iza njega ostale brojne anegdote i zanimljivosti iz života.

Dve su rečenice po kojima je Pašić ostao upamćen, a koje možda najbolje oslikavaju ovog čoveka. Jednu su mu drugi prišili i ona glasi: "Zna Baja šta radi", dok je drugu sam Pašić često izgovarao: "Može da bidne, ne mora da znači".

Pašić i novinari

Iako po prirodi ćutljiv i uzdržan, Pašić je bio veoma vešt u komunikaciji, pa i manipulisanju medijima.

Tako je na pitanje jednog novinara prilikom izlaska sa skupštinskog zasedanja "Šta ima novo?" Pašić samo kratko dobacio: "Ne znam. Nisam još čitao Politiku".

Drugom prilikom Baja je u Nišu primio francuskog novinara sa kojim je razgovarao o osetljivim pitanjima i stvarima koje su mogle izazvati politički skandal u Evropi.

Zabeleženo je kako je Pašić, odgovarajući na pitanja o svom privatnom životu, potpuno prirodno izgovorio pogrešno ime svoje supruge.

Pašićeva svita bila je, malo je reći, iznenađena. Njihove upitne poglede Baja je smirio odmah po odlasku novinara rekavši: "Pa, kad sutra izbije skandal, ja ću da kažem kako je štampa sve izmislila - evo, novinar ne zna ni kako mi se žena zove!"

Kako je Baja rešavao sporove

U Sporu dvojice radikalskih funkcionera Nikola Pašić je imao ulogu sudije koji je trebalo da donese odluku o tome ko ima pravo. Kako bi ovo  učinio, Baja je odlučio da sa obe sukobljene strane porazgovara.

Tako Pašić primi prvog stranačkog kolegu, sasluša ga pažljivo, a zatim mu reče: "U pravu ste, gospodine!"

Potom porazgovara sa drugim. Sasluša ga pa i njemu odgovori: "U pravu ste, gospodine!"

Sekretar koji je tu bio prisutan, beše začuđen ovakvim potezom pa upita Pašića: "Ali, gospodine predsedniče, kako ste mogli jednom da kažete kako je u pravu, i drugom da kažete kako je u pravu? To nema smisla!"

Pašić je samo mirno zagladio svoju bradu, podigao pogled i rekao: "Momče, i ti si u pravu!" 

Domaći Britanac

Prilikom jednog zasedanja skupštine, iznerviran tokom debate Pašić je iskoristio izvesne neprikladne reči za skupštinskom govornicom.

Ovaj čin jedan poslanik nije mogao da ostavi neprimećenim pa Pašiću, iz svoje poslaničke klupe, glasno dobaci: "Ovako nešto Gledston (tadašnji predsednik engleskog parlamenta) nikad ne bi rekao u skupštini!".

Čitava skupština je pogledala u Pašića isčekujući odgovor. Ali, Baja se nije dao osmesti već brzo reče: "Kakvi ste vi Englezi, takav sam ja Gledston!"

S druge strane Pašić Pašić je bio prilično škrt sa novcem i čuven po ne ostavljanju bakšiša konobarima. Pomalo u šali, jednom prilikom konobar mu je rekao: "Gospodine Pašiću, Vaš sin Rade uvek ostavlja bakšiš".

Na to je Pašić, ko iz puške, odgovorio: "Lako je njemu kad mu je otac Nikola Pašić".

 

O Nikoli Pašiću pročitajte i u:

Nikola Pašić: Od pekarskog sina do oca radikala (1. deo)

Nikola Pašić: Od pekarskog sina do oca radikala (2. deo)

Nikola Pašić: Od pekarskog sina do oca radikala (3. deo)