Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič
BEO ZOO VRT

BEO ZOO VRT

Zoološki vrt Beograd

Korisne informacije

Beogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić. Svečano je otvoren na Petrovdan - 12.jula.

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili. Više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević. Kraljica Marija je sa kraljevićima Tomislavom i Andrejom vreme namenjeno razonodi često provodila upravo u Vrtu, a mladi kralj Petar Drugi se prilikom poseta redovno interesovao za dalje planove i izgradnju.

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana Kalemegdanska terasa i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. Međutim, tokom Drugog svetskog rata Vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina Vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Po kazivanju Dane Savković - Gligorić, čiji je otac, Milorad Savković, bio direktor Vrta u to vreme, prilikom bombardovanja 1941. stanari okolnih zgrada naivno su poverovali da Vrt neće biti meta bombardera, pa su listom pohrlili da u njemu nađu utočište. Ali, bombe su nekontrolisano padale, pa je u Vrtu, naročito u pećini u kojoj su danas skloništa za zebre i antilope, izginulo mnogo ljudi. Svojim očima je videla i kako mnoge životinje, pogođene bombama, lete u vazduh. Posebno joj se u pamćenje urezala slika slona raznetog na komade. Mnoge životinje su tada pobelge iz razrušenih kaveza, a one koje su predstavljale opasnost po okolinu, morale su biti poubijane da bi se sprečila veća tragedija. Među retkim koje su preostale nalazili su se nilski konj Buca i aligator Muja.

Od osnivanja Zoološkog vrta pa, najverovatnije, do početka Drugog svetskog rata, na mestu direktora vrta se nalazio inženjer Aleksandar Krstić. Tu funkciju je zatim preuzeo i do 1944. godine obavljao Miodrag Savković. Prvi posleratni direktor je bio Ante Tadić. Posle njega na toj funkciji našli su se redom, Milorad Lazarević, Milorad Medenica i Radivoje Tričković, a od 1. maja 1986. godine direktor Beogradskog zoološkog vrta je Vuk Bojović.

Beogradski zoološki vrt radi svih 365 dana u godini.

U zimskom periodu blagajna je otvorena od 08.00 do 17.00 U letnjem periodu blagajna je otvorena od 08.00 - 20.00 Zoološki vrt se zatvara trideset minuta po prestanku rada blagajne.

Cena ulaznica:
- odrasli (stariji od 15 godina) 400 dinara po osobi
- deca (starosti od 3 do 15 godina) 300 dinara po osobi
- đačke ekskurzije (više od 15 lica) 250 dinara po osobi

Cena godišnjih ulaznica (važe do kraja kalendarske godine)
- Pojedinačna ulaznica za odrasle osobe 4000 dinara
- Pojedinačna ulaznica za decu 3000 dinara
- Porodična ulaznica 6000 dinara

Pravo na besplatan ulazak u Beogradski zoološki vrt imaju:
- deca mlađa od 3 godine
- studenti biologije, veterine i filmskih, likovnih, vajarskih i dizajnerskih akademija, uz važeći indeks

Foto

BEO ZOO VRT Zoološki vrt Beograd
BEO ZOO VRT Zoološki vrt Beograd
BEO ZOO VRT Zoološki vrt Beograd