Može li se i danas od tog davnašnjeg duha Čubure ponešto naslutiti?

Sem izbledelih sećanja i istorije u tragovima – teško. Nekadašnji identitet Čubure polagano je počeo iščezavati sredinom prošlog stoleća. Zamenio ga je ponešto drukčiji i urbaniji, uporedo s trenutkom kada je ceo Vračar postajao delom šireg gradskog centra.

I to nije bio prvi put da vračarsko područje doživljava preporod. Krajem 19. veka, u neposredan komšiluk pristigao je bogati Škotlanđanin Frensis Mekenzi. Mekenzi je tada udario temelje urbanizacije trga oko Slavije, tačnije na prostoru između trga i naselja Crveni Krst. Posledično, i Čubura je poprimila drugačiji identitet, pri čemu su žitelje kraja mahom činili majstori i zanatlije koji su masovno pristizali u Beograd.

Naredna etapa urbanizacije sačekala je svršetak Drugog svetskog rata. Ceo Vračar, pa tako i čubursku oblast, valjalo je preurediti i lepše organizovati. Stoga su ponajpre žrtvovani neugledni, sirotinjski kućerci, a uz njih su u zaborav otišle i dve legendarne kafane.

Sve se odvijalo otprilike dve decenije po okončanju rata. Cilj gradskih otaca bio je načiniti prostor za park između ulica Orlovića Pavla, Maksima Gorkog, Cara Nikolaja II i Čuburske. I ubrzo, svojevrsni mikrokosmos Čubure postaje zeleni pravougaonik površine 7 hektara.

Ritam svakodnevice zelenog mikrokosmosa

U međuvremenu, većina fragmenata istorije završila je pod temeljima južnovračarskih zgrada – ili je pak, srušena i izbledela, i kao takva mahom zaboravljena. Ipak, Čubura ostaje delom grada koga stariji pamte makar po svojim znamenitim komšijama. Jer, odavde su potekli Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Dušan PrelevićDuda Ivković, te pored njih Momo Kapor i kompozitor Zoran Hristić.

A novije generacije – pa i one buduće – Čuburskog parka će se sećati po bezbrižnim danima detinjstva.

Ili po batu košarkaške lopte, onda kada su s ekipom iz kraja furali Trofej Vračara.

Jer, humanost još uvek ne izlazi iz mode; a po svemu sudeći, to ne čine ni poezija i proza. Tako bar smatraju prestonički novinari i književnici, čijom zaslugom se protekle tri godine u parku realizuje Prvi regionalni književni maraton.

U tome im je pripomoglo i devojče sa one ljuljaške. Nastavši po uzoru na spomenike po metropolama širom sveta, „Beogradski čitač“ đdelo je mladog umetnika Andreja Vasiljevića. On se u parku nastanio decembra 2015., da bi nepunu godinu kasnije pozajmio ime projektu „Beogradski čitač – 24 sata poezije i proze“. Tako je nastala i manifestacija sa ciljem promocije znanja, kulture i učenja kao najviših civilizacijskih vrednosti.

Drugi čitalac – onaj stoički neuznemirenog lika – u parku se nalazi od 2009. godine. S visinom od preko 3 metra, spomenik Petru Kočiću iz bronze je izlio akademski vajar Dragoljub Dimitrijević.

I svašta se još nešto od inventara uklopilo u taj zeleni pravougaonik.  Graja mališana čuće se sa tri dečja igrališta, i povremeno će je prekidati zvuk trenja plastike o beton iz pravca čuburskog skejt parka.

Oni gladniji i žedniji zasešće u obližnji restoran, a svoje parče zelenila imaju i najbolji četvoronožni prijatelji Čuburaca. Preklopivši izbledele fragmente ovdašnjih istorija, Čuburski park nastaviće da ispunjavaju crtice savremenog života, čineći tako delove uobičajenih beogradskih svakodnevica.